Jump to content

Jövőre már nem csak a saját bankunk fogja látni a pénzügyi tranzakcióinkat

2017. 10. 16. 11:57


Jövő januárban új EU-s irányelv lép életbe, amely a pénzügyi tranzakciós történetünket teszi elérhetővé a saját bankunkon kívüli pénzpiaci szereplők számára is, de csak az engedélyünkkel.

A pénzcentrum írása szerint szeptemberben nyújtotta be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt a törvényjavaslatot a magyar Országgyűlésnek, melynek segítségével beemelik ezt az irányelvet a magyar jogrendbe.

Ez arra biztosít majd lehetőséget a vállalatoknak, hogy megfelelő ajánlatokat tudjanak nekünk adni anélkül, hogy az ügyfeleik lennénk, hisz engedélyünkkel látni fogják a pénzügyi történetünket. Így azt is, mekkora a havi bevételünk és a kiadásunk.

Ha a PSD2 beváltja a hozzáfűzött reményeket, akkor a bank, nagyjából azonos idő alatt fog tudni hitelt jóváhagyni és folyósítani a saját és az idegen banki ügyfelek részére is, hisz egy számlainformációs szolgáltatón keresztül a bank szinte ugyanazokat az adatokat fogja látni egy adott ügyfélről, mint saját számlavezető bankja.

Az új környezet persze nemcsak lehetőség, hanem egyben veszélyhelyzetet is termet a bankok számára, hisz nemcsak ők, hanem újfajta, agilis pénzügyi szolgáltatók is várhatóan meg fognak jelenni a piacon.

(Forrás: penzugyguru.hu; penzcentrum.hu; kép: Freedigitalphotos.net)