Jump to content

NAV-figyelmeztetés érkezett!

2016. 08. 05. 19:35

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkezdte a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését, több mint ezer bérbeadónak rendeznie kellene az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást.

Egyetlen közösségi szálláshelymegosztó-portál adatainak szisztematikus elemzéséből kiderült, hogy májusban 441 településen 5206 bérbeadó 8299 ingatlant kínált. Tételes átalányadózásra 3925-en jogosultak. Voltak olyan magánszemélyek is, akik több mint 20 ingatlant hasznosítottak. Esetükben az előzetesen becsült bevétel mintegy havi 50 millió forint - írja közleményében a NAV.

A közlemény szerint a bérbeadónak érdemes a tételes átalányadózást választani, hiszen így szobánként évente mindössze 38.400 forint közterhet kell leróni. Ezen felül a vendégektől beszedett idegenforgalmi adót kell befizetni az önkormányzat kasszájába.

Az adóhatóság felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy szálláshelymegosztó-portálokon kínált ingatlanok kiadása nem bérbeadásnak, hanem szálláshely-szolgáltatásnak minősül, ezért adószám kiváltása, illetve a tevékenység végzéséhez a jegyző engedélye mindenképp szükséges.

(Forrás: napi.hu; NAV /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)