Jump to content

3,8 százalék körüli gazdasági növekedésre számítanak az idén

2018. 02. 05. 12:05

Magyarországon a 2017 évi 3,8 százalék körüli gazdasági növekedés megismétlődésére számít a CIB Alapkezelő, a globális GDP a cég várakozásai szerint 4,1 százalékkal bővülhet, a tavalyi 3,8 százalék után.

Hajdu Egon az CIB alapkezelő befektetési igazgatója elmondta: idehaza az uniós források magas lehívási aránya és a megnövekedett uniós előfinanszírozás miatt a vállalati beruházások dinamikus bővülése várható a következő években is. A kedvező jövedelmi és hitelezési folyamatok a lakossági beruházásokat bővítik, így ösztönzően hatnak a növekedésre.

A monetáris politikában a CIB Alapkezelő szerint az idei első fél évben nem várható változás, azonban a második fél évben ez módosulhat, ha  az európai állampapírpiacokon megindul a hozamemelkedés. Ebben az esetben a magyar jegybank nem a magyar hozamgörbe alacsony szinten tartására, inkább a volatilitás csökkentésére, illetve a hozamemelkedés lassítására fókuszálhat majd.

A jegybanki alapkamat 0,9 százalék marad egész évben, az euró árfolyama éves átlagában 310 forint lesz, év végére 314 forintra mehet fel - mondta a befektetési igazgató.

Hajdu Egon kifejtette: a világ GDP-jének alakulását tekintve az optimizmust a kedvező tőkepiaci folyamatok támasztják alá, de ebbe az irányba hathat a várhatóan lazuló amerikai fiskális politika is. A főbb régiókban egészséges növekedésre lehet számítani, azonban a nyersanyagpiaci árak emelkedése miatt az idén már megjelenik az infláció is.

Az Egyesült Államokban növekvő infláció és tovább szigorodó monetáris politika várható, ami azonban nem töri meg a gazdasági növekedés ütemét, mivel a növekvő fogyasztás generálta keresletbővülésre számítanak az alapkezelő szakértői, amelyben a fogyasztói bizalmat az adóreform tovább erősíti.

Az eurózónában a tovább javuló gazdasági folyamatok jelenthetnek pozitív kihívást az Európai Központi Bank monetáris politikájára. Mivel azonban a kapacitáskihasználtság, főleg a munkaerőpiacon még nem teljes, az infláció szintje kamatemelést nem, csak az eszközvásárlásban hoz majd szigorodó monetáris kondíciókat. Az Európai Unióban éves szinten 1,5 százalékkal bővülhet a gazdaság a CIB Alapkezelő prognózisa szerint.

A fejlődő térségben a meglévő kihasználatlan szabad kapacitások, a nyersanyagpiaci árak emelkedése, illetve a gyengélkedő dollár lehetnek a további növekedés mozgatórugói. A sorból egyedül Kína lóghat ki, a GDP-növekedés üteme ugyan tovább lassulhat, de még így is éves szinten 6,4-6,5 százalékkal bővülhet a kínai gazdaság, nem kell tehát arra számítani, hogy ez a világgazdaság folyamatait esetleg lefékezné - magyarázta a szakember.

A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. 100 százalékos tulajdonosa a VÚB Asset Management, správ. spol., a.s., amely az Eurizon Capital SGR cégcsoport tagja. Az Eurizon Capital SGR az Intesa Sanpaolo Csoport - amelynek része a CIB Bank Zrt. is - vagyonkezelésre specializálódott tagjaként mind a magán-, mind pedig az intézményi ügyfelek részére a vagyonkezelési termékek és szolgáltatások széles skáláját nyújtja.    

A CIB Alapkezelő által kezelt CIB alapcsalád huszonkét határozatlan futamidejű alapból és huszonhárom határozott futamidejű származtatott alapból áll. Az alapokban elhelyezett vagyon értéke 2017. december 31-én meghaladta a 452 milliárd forintot - mondta a befektetési igazgató.

(Forrás: penzugyguru.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)