Jump to content

Az adóbevallás napjai meg vannak számlálva

2017. 10. 28. 19:48

Továbbfejleszti rendszerét az adóhatóság, így jövőre már az őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek helyett is a hivatal készíti el a személyijövedelemadó-bevallást. Az adóbevallás korának ezzel egyszerűen vége Magyarországon - jelentette ki Tállai András a Magyar Időknek.

Jövőre a NAV a kifizetőtől, a munkáltatótól származó jövedelmet beírja az érintettek szja-bevallásába, a polgároknak pedig csak annyi dolguk lesz, hogy kiegészítsék az iratot az esetlegesen hiányzó számokkal. Nagyjából 350 ezer embert szabadítunk meg ezzel a bevalláskészítés feladatától. Az erről szóló jogszabály már a törvényhozás asztalán fekszik - közölte Tállai András.

A parlamenthez benyújtott indítvány emellett arról is rendelkezik, hogy jövőre a munkáltatók válláról is lekerül az szja-bevallás készítésének terhe.

A munkaadók, ha korábban volt ehhez megfelelő kapacitásuk, elkészíthették alkalmazottaik bevallását. Erre azonban jövőre már nem lesz szükség - mondta a miniszterhelyettes. Magyarázatként hozzáfűzte, a NAV minden adatot megkap a munkáltatóktól, ezek alapján a hivatal kiállíthatja a dokumentumot.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; napi.hu; kép: pixabay.com)