Jump to content

A biztosítók jóindulatán múlik a kártérítés

2017. 04. 20. 20:07

Az utóbbi napok télies időjárása miatt sok a közlekedési baleset. Egy koccanás normál körülmények között is bosszantó dolog, azonban most duplán fájhat a feje annak a károsultnak, aki már nyári gumira váltott.

A biztosító ugyanis mérlegeli, hogy megfelelő műszaki állapotban volt-e a balesetet okozott jármű és a lekopott nyári gumi a hóval borított utakon a nem megfelelő műszaki állapot kategóriába tartozik, s ezzel el lehet bukni a kártérítést, akár több százezer forintot is.

Ez az extrém áprilisi időjárás sokokat váratlanul ért, hiszen már a korábbi időjárási viszonyoknak megfelelve nyári gumira váltott az autósok többsége. Közülük sokan most mégis balesetet szenvedtek. Előzetes felmérések szerint tetemes a kár,  akár több tízmillió forint is lehet. A tegnapi napon megindult a roham: rengeteg autós jelentkezett a biztosítójánál kártérítésért – közölte a CLB biztosítási alkusz.

A cég kommunikációs igazgatója, Németh Péter elmondta, hogy a biztosítók igyekeznek eleget tenni az elvárásoknak, azonban vitathatják a nyári gumik miatti balesetek során keletkezett kár kifizetésének a jogosságát. A kártérítés egyik feltétele ugyanis az, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Márpedig a nyári gumi, a havas téli utakon nem számít megfelelő műszaki állapotnak.

A szakértő szerint most csak a biztosítók jóindulatán múlik, méltányolják-e az extrém körülményt, s fizetnek-e azoknak is, akik nem az „útviszonyoknak megfelelően”, vagyis, a havas úton nyári gumival közlekednek.

(Forrás: penzugyguru.hu; pr7; kép: pixabay.com)