Jump to content

Drasztikus változás a kötelező felelősségbiztosításoknál

2017. 01. 09. 15:26

Komoly változások léptek életbe a kötelező gépjármú felelősség biztosításokkal kapcsolatban. Többet fizetnek az ittasan vagy drog hatása alatt karambolozók és megindulhat az elmaradt biztosítási díjak behajtása.

Megindulhat az elmaradt kötelező felelősségbiztosítási díjak bírósági úton való behajtása, miután már csak 5 évre visszamenőleg van erre lehetőségük a biztosítóknak. Eddig az úgynevezett fedezetlenségi díj behajtására korlátlan idő állt lehetőségre. Érdemes mindenkinek átnéznie, rendszeresen befizette-e a kötelezőt, a kihagyásnak ugyanis húzós következményei vannak, amitől a biztosítók nem tekintenek el.  - írja a CLB biztosítási alkusz.

Fontos változás, hogy az eddigi 1,5 millió forint helyett idén akár már 5 millió forintot is bevasalhat a biztosító azon az autóson, aki alkohol vagy kábítószer, pontosabban "a vezetői képességekre hátrányosan ható szer" hatása alatt okoz nagy kárt.

Németh Péter, a CLB kommunikációs igazgatója szerint annak ellenére is hasznos mindenkinek “átrágnia” magát a tájékoztatón, hogy annak bizonyos pontjai a laikusoknak nehezen érthetőek és értelmezhetőek. Azt máris érdemes megjegyezni, hogy az extrém nagy dologi károknál valamelyest csökkent a kártérítési limit, míg a személyi sérülések után valamivel többet fizethet a biztosító.

Idén a korábbi hírek szerint 10-12 százalékos lehet a drágulás a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjaknál. A piacon érdekelt 14 biztosító társaságból 11 cég hirdetett meg új díjakat január 1-jétől.

A kötelező biztosítás szerződést kormányrendelet szabályozza. E rendelet célja, hogy a másnak okozott kárt a biztosító lerendezze a vétkes fél kötelező biztosítás szerződésének rovására. Kötelező gépjármű felelősség-biztosítás szerződés hiányában nem vehetünk részt a közúti közlekedésben. Ellenkező esetben közúti ellenőrzés során súlyos büntetésre számíthatunk, vagy amennyiben kárt okozunk, abban az esetben fizethetjük a kártérítést a saját zsebünk terhére. Ebben az esetben a MABISZ elégíti ki a károsult kárigényét, majd a vétkes félen behajtja a követelését, a járulékos költségeivel együtt!

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)