Jump to content

Százezer forint kiesést is jelenthet, ha nincs a gyereknek adókártyája

2016. 12. 22. 11:11

Több tízezer forint támogatástól is eleshetnek azok a szülők, akiknek 10 és 25 év közötti gyermeke november 30-ig nem kapta meg az adóazonosító jelét a NAV-tól. 2017. január 1-től a munkáltató ugyanis nem fogja tudni érvényesíteni a családi adókedvezményt a bérszámfejtés folyamatában, ami egy háromgyerekes családnál havonta akár százezer forint kiesést is jelenthet.

A személyi jövedelemadó törvény (SZJA) bevezetett változása alapján a NAV-nak november 30-ig több százezer olyan gyermek részére kellett volna elküldenie az adóazonosító jelet tartalmazó adókártyát, akik 2006. január 1. előtt születtek és év végéig még nem töltik be 25. életévüket.

A törvény értelmében 2017. január 1-től már csak akkor vehető igénybe a családi adókedvezmény, ha az eltartottak adóazonosító jele is rendelkezésre áll. Mivel az adóazonosító jel megképzése a gyermekek részére csak 2006 óta működik automatikusan, a korábban születettek esetén ezt az azonosítót az adóhatóságtól kell megigényelnie az érintettnek.

A 16T34-es nyomtatványon lehet kérelmezni az adóazonosító jel kiállítását azon gyermekek részére, akik után családi kedvezmény vehető igénybe. adóazonosító jel nélkül a munkáltató nem fogja tudni érvényesíteni a családi adókedvezményt a bérszámfejtés folyamatában, ami egy háromgyerekes család esetén havonta már százezer forint kiesést is jelenthet.

(Forrás: penzugyguru.hu; piacesprofit.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)