Jump to content

Már nem félünk beteget jelenteni

2016. 12. 08. 15:15

A Trenkwalder Kft. felmérése alapján 2013/14-hez képest kétszeres-háromszoros arányban nőtt meg idén a munkavállalói betegszabadságolások aránya.

Mi ennek az ok?

Néhány évvel ezelőtt, amikor még a munkavállalók álltak sorban az álláshelyekért, a dolgozók nem mertek beteget jelenteni, tartottak attól, hogy emiatt nem fogják megbízhatónak minősíteni őket. A gyanakvó hozzáállás továbbra is jellemző a hazai cégvezetők körében, ám mostanra eljutottunk oda, hogy mégsem mernek szelektálni, hiszen mindenhol munkaerőhiány van.

Úgy állnak hozzá, hogy ha valaki évi öt nap helyett tizenöt napot hiányzik, nem baj, mert legalább a többi napon jelen van. Mi több, ma már az igazolatlan hiányzások sem feltétlenül okoznak azonnali elbocsátást, esetleg megrovást, figyelmeztetést a szakértők szerint.

A trendet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai is megerősítik. A válságot követő évek adatai egyértelműen azt mutatták, hogy rendszerint csak az ment betegállományba, aki feltétlen szükségét érezte: 2010-ről 2012-re a táppénzkifizetés összege mintegy 30 százalékkal esett vissza. Ám ez a helyzet az utóbbi években megváltozott. Az OEP az idén, szeptember végéig 15,8 százalékkal több pénzt fizetett ki az előző év azonos időszakához képest.

(Forrás: penzugyguru.hu; privatbankar.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)