Jump to content

A legjobb egyetemek és a legjobban fizetett diplomák

2016. 11. 17. 09:24


A HVG összeállította a legjobb egyetemek rangsorát. Az idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi és természettudományi kara, valamint a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti a listát.

A tíz legjobb egyetemi-főiskolai kar friss listájára több bölcsész- és általános orvosi kar is felkerült. A szegedi és a pécsi bölcsészkar mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara is jó helyen végzett, ahogy a debreceni, pécsi és szegedi orvosi kar is, de a top tízbe került a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara is.

A legkiválóbb hallgatók mind intézményi, mind kari szinten továbbra is a Budapesti Corvinus Egyetemre mennek nappali alapképzésre - annak ellenére, hogy a gazdaságtudományi területen nagyon kevesen kapnak állami ösztöndíjat tanulmányaikhoz.

A HVG kiadványában megjelent elemzés érdekes tendenciára mutat rá: a legjobb képességű diákok egyre nagyobb része tanul budapesti felsőoktatási intézményben.

Hol keresnek a legtöbbet a frissen végzettek?

Még mindig megéri diplomát szerezni, ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy melyik egyetem, főiskola állítja ki az oklevelet.

Megjelent a Frissdiplomások 2015 zárótanulmány. Az önbevallásos módszerrel készített tanulmány legérdekesebb része mindig az, amiben területenként összevetik a pályakezdők bérét. E szerint 2015-ben a Magyarországon elhelyezkedett frissdiplomások havi nettó átlagbére 189 250 forint volt. A jelenlegi, 160 ezer forintos országos átlagbérhez viszonyítva, a diploma még mindig megéri anyagilag.

A legjobb fizetésre az informatikai pályát választó frissdiplomások számíthatnak, az összes foglalkoztatott körében nettó 282 ezer forintot kapnak, ez a szám 263 ezer forint, ha csak a hazai munkavállalókra szűkítjük a kört.

Második legjövedelmezőbb pálya a műszaki, amit szorosan követ a gazdasági. Előbbinél 237 ezer forint (itthon munkát kapók esetében 212 ezer) az átlagos kezdőbér, utóbbinál 235 ezer (217).

A legalacsonyabb kezdőbérre a sporttudományban és az agrár területén elhelyezkedők számíthatnak. Sport területén külföldi adatokkal együtt 176 ezer a kezdő fizetés, nélkülük azonban csak 141 ezer forint. Az agrár területén 166 és 157 ez a két szám.

(Forrás: penzugyguru.hu; eduline.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)