Jump to content

Ezek a világ legdrágább városai 2016-ban

2016. 07. 25. 19:35

Idén is elkészült a világ legdrágább városainak rangsora. Ha azt hiszed, hogy csupa nyugati ország végzett az élen, akkor tévedsz. Mutatjuk a meglepő eredményeket.

2016-ban a legdrágább városok rangsorát a világ egyik legnagyobb tanácsadó cége, a Mercer állította össze. A lista elkészítéséhez pedig csaknem 200 áru és szolgáltatás költségeit hasonlították össze 209 országban, többek között megvizsgálták az:

  • élelmiszerek,
  • a ruházkodás,
  • a lakhatás
  • a háztartási cikkek és
  • a szórakozás költségeit is.

A megélhetési költségek vizsgálatát minden helyen hivatásos kutatók végezték, akik törekedtek arra, hogy hasonló márkákat és hasonló boltokból beszerezett árukat mérjenek össze egymással.

Hányadik lett Budapest?

A rangsor sereghajtója a 209. és a 208. helyen Windhoek, Namíbia fővárosa és Fokváros, a Dél-afrikai Köztársaság fővárosa lett. Budapest pedig a 165. helyet szerezte meg - holtversenyben Lipcsével. Közvetlen utánunk a 167. helyre Vilnius, Litvánia fővárosa került, de nincs messze tőlünk Bukarest sem, amely a 172. lett a listában.

Bár joggal gondolhatnánk, hogy szinte csak nyugati városok végeztek az élen, ennek ellenére Délkelet-Ázsia és Afrikai városok is helyet kaptak a toplistában. Íme, ebben a 20 városban a legdrágább az élet.

20. Abuja, Nigéria
19. Tel-Aviv, Izrael
18. Kanton, Kína
17. London, Egyesült Királyság
16. Victoria, Seychelle-szigetek
15. Szöul, Dél-Korea
13. (holtverseny) Lagos, Nigéria
13. (holtverseny) Bern, Svájc
12. Sencsen, Kína
11. New York, Amerikai Egyesült Államok
10. Peking, Kína
9. N’Dajmena, Csád
8. Genf, Svájc
7. Sanghaj, Kína
6. Kinshasa, Kongói Demokratikus Köztársaság
5. Tokió, Japán
4. Szingapúr
3. Zürich, Svájc
2. Luanda, Angola
1. Hongkong, Kína

(Forrás: penzcentrum.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)