Jump to content

Tolonganak a cégek a diákokért, akik ezzel nagyon jól járnak

2016. 07. 20. 17:38

A lassan krónikussá váló munkaerőhiány miatt a cégek rákaptak a diákmunkásokra, sokszor olyan posztokat is diákokkal töltetnének be, amikben korábban főállású kollégák dolgoztak - írja a Népszabadság. Az egyik diákszövetkezet vezetője szerint a diákok már átlagosan 15-20 százalékkal többet keresnek a minimálbérnél.

Maros Zoltán, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet vállalkozási igazgatója a lapnak elmondta: olyan sok az állásajánlat, hogy alig tudnak elegendő diákot toborozni.

A diákmunka-hirdetések között egyre több a gyári összeszerelői, az operátori, az árufeltöltői és a pénztárosi állás is.

A leginkább az elektronikai összeszerelő cégeknél vehető észre a változás: a gyártósorok mellett egyre több a tanuló, dacára annak, hogy ezek a cégek korábban alig-alig alkalmazták az olcsóbb, ám szerződéses vagy állományban dolgozó alkalmazottaknál kevésbé megbízhatónak vélt diákmunkaerőt. IT-s munkakörökbe ugyanakkor lényegében képtelenség tanulókat toborozni.

Van olyan diákszövetkezeti cég, amelynek egy év alatt 30 százalékkal emelkedett az árbevétele a megnövekedett diákmunkaerő-keresletnek köszönhetően. Ez és a diákszövetkezetek versenye közben a diákok órabéreit is feltornázta.

Pár évvel ezelőtt az is örülhetett, aki fizikai munkakörben 700 forintot kapott óránként, ma már a diákmunkára jelentkezők csupán 30 százaléka vállalná el a munkát 700 forintos órabér alatt - legalábbis ez derült ki az IFUA Horváth&Partners nem rég készített felméréséből.

Budapesten 760, míg vidéken 720 forint körüli órabért várnak el a diákok.

A Népszabadság gyűjtése szerint a bruttó órabér-ajánlatok így néznek ki

Budapesten:

    Recepciós: 940 Ft/óra
    Bolti kisegítő (árufeltöltő, pénztáros): 720-1200 Ft/óra
    Éttermi kisegítő: 730-1200 Ft/óra
    Call centeres: 940 Ft/óra
    Hosztesz: 900 Ft/óra
    Adminisztrátor: 900 Ft/óra
    Adatfeldolgozó: 800 Ft/óra

Vidéken:

    Árufeltöltő (szállással): 639 Ft/óra
    Szórólapozás: 650 Ft/óra
    Fizikai munka: 640 Ft/óra
    Betanított munka: 640 Ft/óra

Hegedűs Csaba, a Prohuman Diákmunka vezetője szerint a tanulók már átlagosan 15-20 százalékkal többet keresnek, mint a minimálbér.

Marosi Zoltán pedig arra hívta fel a figyelmet: hogy mivel a fizikai munka kevésbé népszerű, ezekért a munkákért a cégeknek valamennyivel többet kell ajánlaniuk, ha azt akarják, hogy valaki elvállalja.

Marosi arról is beszélt a lapnak, hogy mára már megszűnt az a gyakorlat, hogy a diákok a piaci átlagnál olcsóbban vállalnák munkát egy-egy cégnél, csak azért mert az jó nevű és jól mutat az önéletrajzban. Ha van más lehetőség, ahol többet fizetnek, inkább oda mennek.

Hegedűs Csaba szerint ma már a tanulók fele dolgozik diákmunkásként tanulmányai utolsó két évében, mégpedig a szakirányának megfelelő ágazatban tevékenykedő cégnél.

(Forrás: portfolio.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)