Jump to content

Mit őrizgetnek a németek a paplan alatt?

2016. 07. 19. 08:45

Az euró készpénz formájának bevezetése után több mint 14 évvel csaknem 13 milliárd német márkát még nem váltottak át egy hétfőn ismertetett kimutatás szerint. A német központi bank (Bundesbank) adatai alapján június végén 12,76 milliárd márka "hiányzott", ami 6,53 milliárd euró értéket jelent. A még nem beváltott márka állománya 167,3 millió bankjegyet és 23,5 milliárd darab érmét tesz ki.

Kik tartogatják és miért?

A Bundesbank szerint a régi pénz nagy részét valószínűleg a márkához ragaszkodó németek őrizgetik nosztalgiából vagy gyűjtőknél van, a bankjegyek és érmék egy része pedig elveszett vagy megsemmisült.

Az állomány lassan csökken - 2010 végén még 13,45 milliárd márkát tett ki és évente átlagosan 100 milliót váltanak át -, de a Bundesbanknál korlátlan ideig euróra lehet váltani a régi pénzt. Ezzel szemben például Spanyolországban csak 2020 végéig lehet beváltani a pesetát, a francia frank és az olasz líra átváltására kijelölt határidő pedig már lejárt.

Az euróövezetbe jelenleg az EU 28 tagállama közül 19 tartozik, és hivatalos megállapodás alapján euróval fizetnek az EU területén fekvő mikroállamokban - Andorra, Monaco, San Marino, Vatikán - is. Az eurót hivatalos megállapodás nélkül átvette Montenegró és Koszovó.

(Forrás: privatbankar.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)