Jump to content

Mától nyilvános egy csomó életbiztosítás rejtett költsége

2016. 07. 01. 19:17

Július 1-jén két fontos változás következett be a vegyes megtakarítási célú életbiztosításoknál; törvényileg előírt, hogy ezeknek a termékeknek is kiszámolják a biztosítók a Teljes Költségmutatóját (TKM), valamint a törvényileg előírt maximum garantálható hozam (technikai kamat) is csökken, 2,9 százalékról 2,3 százalékra.

Mi az a vegyes életbiztosítás?

Egy befektetési egységekkel egybekötött (unit-linked) biztosítással ellentétben, ahol saját magunknak kell gondoskodnunk a befektetésünk megfelelő elhelyezéséről:

  • a vegyes életbiztosítások garantált hozamot (technikai kamat) fizetnek,
  • a biztosító saját maga fekteti be a pénzt, a hozam bizonyos százalékát (80-100) az ügyfélnek ki is fizeti,
  • így a biztosítás tervezhető, az ügyfél többé-kevésbé tudja, hogy mekkora összegre számíthat lejáratkor, és nem kell aggódnia az árfolyam-ingadozások miatt,
  • sőt, mivel biztosításról van szó, ha meghal az ügyfél, a megjelölt kedvezményezett nemcsak a befizetett összeget és hozamát, de még a biztosító haláleseti szolgáltatását (amely akár milliós tétel is lehet) is megkapja.

Teljes Költségmutató

2009-ben dolgozta ki és 2010-ben vezette be a biztosítások költségeit összehasonlíthatóvá tévő modellszámítást, a Teljes Költségmutatót (TKM) a MABISZ befektetési egységekhez kötött (unit-linked) termékekre. 2014 májusában adta ki az MNB az első nyugdíjbiztosítási ajánlását, tavaly január 1-jén a Teljes Költségmutató kiszámításának és közzétételének módszertanáról rendeletet adott ki a felügyelet. 2015. július 1-jétől terjesztette ki a TKM-ajánlást a vegyes nyugdíjbiztosításokra is az MNB.

Mától kötelezve vannak a biztosítók arra is, hogy a vegyes, nem nyugdíjcélú megtakarítási biztosítások TKM-jét is kiszámolják.

A TKM nem egy adott ügyfél konkrét megtakarításának várható költségeit számolja ki, hanem egy fix paraméterekkel rendelkező ügyfél hozamáldozatát, aki:

  • 35 éves,
  • kockázati kiegészítőt nem vesz igénybe, csak az alapbiztosítást fizeti,
  • 210 000 forintos éves díjat fizet rendszeres szerződések esetén (éves díjfizetéssel), 2 200 000 forintot egyszeri díjas szerződések esetén, csoportos beszedéssel,
  • 10, 15 vagy 20 évre indítja a szerződést, és a szerződést a lejáratig megtartja,
  • megkapja az összes bónuszt a futamidő alatt, ami jár, ha rendszeresen fizeti az ügyfél a szerződését.

A klasszikus biztosítások teljes költségtranszparenciája még nem lesz előírt, az MNB egyelőre vizsgálja azt, hogy a július 1-jétől ezekre a termékekre vonatkozó TKM-szabályok milyen hatással lesznek a piacra. Így a konkrét költségek több termék esetén továbbra is ismeretlenek maradnak.

(Forrás: portfolio.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)