Jump to content

Durva cafeteria-változások

2016. 06. 02. 19:16

Megszűnik az Erzsébet-utalvány, közel 50 százalékkal nő a BKV-bérlet, az önkéntes pénztári juttatások és az iskolakezdési támogatás adója, de jön havi 8 333 forint kedvezményes készpénzes fizetés – itt vannak a cafeteria-változások részletei.

Előterjesztette a kormányzat az adóváltozások változásairól szóló javaslatát az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságában. Az indítványt holnap fogadhatja el a bizottság végleges formájában, ám ma már áldásukat adták a javaslatra a kormánypártok, vagyis technikai szavazások vannak hátra: egy a bizottságban és egy az plenáris ülésen a jövő héten.

\"\"

Az új, 2017-től érvényes cafeteria szabályok alapvetően a bejelentettnek megfelelően alakulnak, bár vannak sokkoló részletek. A közszférában 200 ezer forintban, másutt 450 ezer forintban maximálják a kedvezményes adózású – vagyis 34,51 százalékos teherrel ellátott – cafeteria-juttatásokat éves szinten, amelyeknek két formája lehet csak 2017-től: a készpénz és a SZÉP kártya. Készpénzben évi százezer – vagyis havi 8 333 – forint adható, a többi a SZÉP Kártya lehet. Utóbbinál maradnak az alszámlák és a megszokott maximumok: a szálláshely alszámlára 225, a vendéglátás alszámlára 150, a szabadidő alszámlára 75 ezer forint utalható kedvezményes adóval.

Ez alapján megszűnik az Erzsébet-utalvány (illetve annak különleges kedvezménye), vagyis a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány étkezési jegyét is ugyanúgy 50 százalékos pluszadó megfizetésével adhatják a munkáltatók, mint a többi étkezési utalványt. (A szociális üdültetést a kormány ezután költségvetési támogatással biztosítja) De ugyanígy az eddigi 34,5 százalékról 50 százalék közelébe emelkedik az önkéntes pénztári juttatások, az iskolakezdési támogatás, vagy a munkahelyi étkezés adóterhe is. Ugyanígy közel 50 százalékkal nő a BKV bérletek adóterhelése is.

Megmaradnak azonban további kedvezmények – azok, amelyek eddig adómenetesen, vagy különleges szabályok alapján voltak adhatóak. Így a kulturális rendezvényekre évi 50 ezer forintig, a sportrendezvényekre korlátlanul adhatnak belépőket a munkáltatók a munkavállalóknak, valamint támogathatják – évi 5 millió forintig – a lakáshitelek kifizetését, vagy törlesztését is. Továbbá adómentes marad, ha a munkáltató kockázati életbiztosítást, vagy betegségbiztosítást fizet a munkavállalónak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az átalakításra azért volt szükség mert „Brüsszel gyakorlatilag szétzúzta a honi kafetériarendszert”. (Valójában az Európai Bíróság versenykorlátozónak mondta a 2012-es átalakítást, amelyben a kormány monopolizálta az étkezési utalványok piacát, és megtiltotta az állami MNÜA különleges kedvezményezését) Az NGM szerint a készpénzes cafeteria az emberek érdekét tartja szem előtt, miközben hangsúlyozzák, hogy a turizmus fellendüléséhez jelentősen hozzájáruló Szép-kártya is megmarad, miközben az Erzsébet-program működését is biztosítani fogja a kormány.

(Forrás: vg.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)