Jump to content

Szeretnénk Svájcban szegények lenni

2017. 05. 29. 14:13

Aki havonta Svájcban 633 ezer forintnál kisebb jövedelemmel rendelkezik, azt szegénynek tekintik. Az alpesi országban ugyanis a szegénységi küszöb egy egyedülállónak 2239 svájci frankos havi jövedelem.

A hvg.hu írása szerint a most közzétett legfrissebb adatok szerint a Svájcban szegénynek tekintettek aránya eléri a hét százalékot, ez a szám 2016-ban még csak 6,6 százalék volt.  

Az alpesi országban a szegénységi küszöb egy egyedülállónak 2239 svájci frankos havi jövedelem. Vagyis, azt, aki Svájcban havonta 633 ezer forintnál kisebb jövedelemmel rendelkezik, szegénynek tekintik. Egy kétgyermekes család akkor él a szegénységi küszöb alatt, ha a havi bevétel nem éri el a 4 ezer svájci frankot.

Ugyanakkor Svájc nagyon drága a megélhetés, például Genfben egy szerény képzettséggel és alapfokú angoltudással rendelkező éttermi pincér 4 ezer frankot keres, de egy egyszobás kis lakás havi bérleti díja nagyjából 1500 frank. Szegénynek számít ugyanakkor az a személy, aki nem tud minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, vagy nem tud havonta néhányszor étterembe, színházba, koncertre menni.

(Forrás: penzugyguru.hu; hvg.hu; kép: pixabay.com)