Jump to content

A brokkoli a legveszélyesebb!

2017. 04. 30. 17:39

Az Európában forgalmazott élelmiszerek közel fele szennyezett, ugyanakkor kb. a termékek 3 %-ánál tapasztalták az egészségügyi határérték túllépését - ez derült ki egy friss uniós vizsgálatból. A leginkább szennyezett termék a brokkoli volt, mert ebben találtak legtöbbször határértéket meghaladó vegyszermaradványt. Minden második banán tartalmazott határérték alatti mennyiségben többféle kemikáliát és volt olyan Törökországból származó szőlő, amelyben 19-féle szer maradványát fedezték fel.

Az európai élelmiszerek 47 százaléka növényvédőszer-maradványokkal szennyezett – állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) április közepén közzétett jelentése. A „tisztának” (vagyis vegyszermentesnek bizonyult) élelmiszerek a vizsgált mennyiség 53 százalékát tették ki.  

A leginkább szennyezett terméknek a brokkoli számít, amelynél a minták 3,4 százalékában találtak vegyszermaradványt a határértéket meghaladó mennyiségben. Utána a szőlő (1,7), valamint a paprika (0,8) következik a rangsorban.

A többszörös szennyezettségűek listáját a banán vezeti, nem sokkal megelőzve a szőlőt, illetve a paprikát. Ami az állati termékeket illeti, a vizsgált vajak 3,7 százalékánál, és a tojások 2,1 százalékánál találtak többféle vegyszermaradékot.

1546 darab olyan élelmiszert vizsgáltak, amelyeket csecsemők vagy kisgyerekek részére szántak. Ezek 89 százaléka bizonyult tisztának, 3,5 százalék azonban határérték feletti szennyezettségűnek.

A bioélelmiszerek szennyezettsége 13,5 százalékos volt, de csak 0,7 százalék esetében határérték feletti.

Az Agrárszektor elemzése szerint a legtöbb szennyezettségi határértéket meghaladó árura Máltán, Cipruson, Portugáliában, Görögországban, Lengyelországban és Franciaországban bukkantak, miközben például Romániában és Ausztriában a termékek háromnegyede vegyszermentesnek bizonyult. Nem árt ezekre figyelni egy utazás, vagy nyaralás alkalmával!

A „legveszélyesebb” beszerzési helyek: Laosz, Suriname, Kambodzsa, Kína, Vietnam, Jordánia, Etiópia, Thaiföld, Pakisztán, India és Sri Lanka.

Rajtad is múlik, milyen élelmiszereket fogyaszthatunk!

Magyarország is bekapcsolódott abba az európai szintű mozgalomba, amely a Közös Agrárpolitika reformját célozza. Partnereivel a WWF Magyarország is reformokat sürget. Az Élő Vidék néven indított kampánynak most bárki részese lehet! Bővebb információ a programról: http://www.magyartermeszet.hu/elovidek/

(Forrás: penzugyguru.hu; greenfo.hu; fotó: pixabay.com)