Jump to content

Van egy szupermarket, ahol csak lejárt szavatosságú ételt kapni

2016. 11. 25. 19:37

Óriási siker Koppenhágában az a szupermarket, ahol kizárólag lejárt szavatosságú ételeket és termékeket árusít a helyieknek. Az első szupermarket nagy siker volt, úgyhogy a kezdeményezést indító Wefood megnyitotta második boltját is.

A dán törvények nem tiltják a lejárt szavatosságú ételek forgalmazását, amennyiben azt a kereskedők láthatóan feltüntetik a csomagoláson, és fogyasztásuk nem jelent közvetlen veszélyt a fogyasztókra. Ezt használták ki a Wefood kitalálói.

Önkéntesek gyűjtik össze az élelmiszer-gyártók, kereskedők, helyi vegyesboltok által felajánlott termékeket, majd féláron vagy annál is olcsóbban adják őket tovább a vevőknek. Az eladásból befolyt összeget jótékonysági célokra fordítják.

Az ételpazarlás igen súlyos probléma, az éhezés más földrészeken és országokban már kritikus méreteket ölt. Évente kb. 1,3 milliárd tonna étel kerül a szemétbe, ami mennyiségét tekintve bőven elegendő lenne ahhoz, hogy az 1 milliárd nélkülözőnek ne kelljen éheznie.

Az elmúlt években több kreatív kezdeményezés is felbukkant nyugati országokban az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében. Bécsben például kenyérautomatákat állítottak fel, hogy olcsón és egyszerűen hozzá lehessen jutni előző nap vagy este sütött péksüteményhez, Angliában pedig éttermi maradékot áruló applikációt is le lehet már tölteni a mobiltelefonokra.

(Forrás: Guardian; kép: AFP / SCANPIX DENMARK / Soren Bidstrup / Denmark OUT)