Jump to content

Karnyújtásnyira van a rák ellenszere?

2016. 06. 14. 17:34

A saját kezébe vette a rák elleni harc irányítását az amerikai alelnök, Joe Biden, minekután a múlt héten két petabájtnyi (1 petabyte = 1000 terabyte) genetikai és orvosi adatot tettek bárki számára elérhetővé. A 440 ezer DVD-nyi információ teljesen dekódolt genetikai szakaszokat és eddig feldolgozatlan adathalmazokat is tartalmaz, több mint tízezer pácienstől, írja a Quartz.

Megérteni a rákot

Ahhoz, hogy megérthessük, tisztázni kell, hogy mit is értünk a rák alatt. Szótári alakjával élve a rák „egy DNS mutáció alapú sejtburjánzás”, amit aszerint kategorizálunk, hogy épp melyik szervet érinti. Maga a mutáció azonban emberenként más és más (jelenleg 200 különböző ráktípust tartanak számon), ez pedig megnehezíti magát a kezelést is.  A tudósok abban reménykednek, hogy a tumorok mélyreható vizsgálatával, a bennük tárolt és az egészséges sejtek genetikai kódjának megfejtésével közelebb kerülhetnek egy átfogó megoldáshoz.

Azzal, hogy ma már a töredékére csökkent a genetikai vizsgálatok ideje és költsége, a kutatóknak ma már rengeteg információ áll a rendelkezésére. A kinyert adatokat ugyanakkor szétszórtan, rengeteg adatbázisban kezelik, ez pedig megnehezíti a feldolgozást.

Úton a személyre szabott orvoslás felé

Ezt a problémát próbálja áthidalni Joe Biden intézkedése, a tervek szerint a jelenleg létező két legnagyobb rákkutatói adatbázist a The Cancer Genome Atlast és a TARGET-et olvasztanák egybe, illetve felkértek minden orvost és kutatót, hogy a maga információival járuljon hozzá az adatbázis fejlesztéséhez és növeléséhez. Ezzel az újabb lépéssel még közelebb kerül a jövő, személyre szabott orvoslása, mivel az új adatbázis segítségével az orvosok új gyógyszeres- és kemoterápiás kezeléseket tudnak alkalmazni, nagyban növelve ezzel a gyógyulás lehetőségét.

(Forrás: privatbankar.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)