Jump to content

Elutazol a nyáron? Hat repülőszabály, amit ne felejts el!

2016. 06. 06. 19:30

Nemsokára jön a nagy nyári szabadságolások ideje, sokan veszik a tengerpartokra vagy távoli vidékekre az irányt. Repülni nagy élmény, de könnyen pocsékká válhat, ha az utastársak nem veszik figyelembe az alapvető légi illemszabályokat. A Business Insider összegyűjtötte, hogy mi az, amit inkább ne tegyünk meg a repülőutakon.

1. A legtöbb gépen szűkös keresztmetszet a mosdó. Ha nem muszáj, ne tölts el órákat ott, és bár a Mile High Club elsőre vonzónak hangzik, a repülővécék nem számítanak ideális helynek egy kis etyepetyére.

2. Testszag és erős szagú ételek. A szűkös, zárt légterű helyiségek felerősítik a szagokat, így van ez a repülőgép törzsével is. Minden utastársnak kellemesebb lesz az együtt töltött idő, ha az erőteljes magyaros ételeket inkább leszállás után eszed meg.

3. Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi egyszerűen képtelenek vagyunk elaludni repülés közben. Aki viszont mégis azoknak javasoljuk a nyakpárna beszerzését, arról nem is beszélve, hogy több nagyobb légitársaság egyébként is biztosít ilyet a fedélzeten. A nyakad is kevésbé fog így elzsibbadni, ráadásul mennyivel jobb, ha nem a szomszédod vállán ébredsz fel.

4. Senki sem szeret a középső ülésen ülni, különösen akkor nem, ha két idegen ül mellette, ezért íratlan szabály, hogy mindig a középső utasé a karfa. Mi is beszélgettünk már utastársakkal repülőkön, de alapvetően senki sem köteles társalgásokba bonyolódni, ezt nem árt tiszteletben tartani.

5. Tízezer méteren sokkal könnyebb berúgni, ráadásul az alkoholszag is sokkal erősebben érződik a repülőkön (lásd kettes pont), ezért a nagy nyaralós berúgásokat érdemes leszállás utánra hagyni. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb járaton méregdrága az alkohol.

6. Különösen fapados járatokon jellemző, hogy a felső tárolórekeszek meglehetősen szűkösek. Ezekbe érdemes helytakarékosan és okosan pakolni. Amire szükséged lesz repüléskor, felrakás előtt szedd ki, mivel senki sem szeret húsz percenként felugrálni.

(Forrás: privatbankar.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)