Jump to content

Tokajban már vásárolják az aszúszemeket

2013. 10. 16. 00:00

A nemes rothadást követő töppedés eredményeként születő aszúszemeket idén 1600 és 2400 forint közötti kilónkénti áron vásárolj meg a Tokaj Kereskedőház Zrt.

A Tokaji Kereskedőház Zrt. megkezdte a 2013-as szüret során leszedett aszúszemek felvásárlását. Az aszúszemek kilóját - minőségtől függően - 1600 és 2400 forint közötti áron veszik át. Az átvételhez hegyközségi szőlőszármazási bizonyítvány kérelem (területigazolás), 2013. évre hitelesített őstermelői igazolvány, adókártya, adószámot igazoló eredeti dokumentum szükséges.

A kizárólagosan fehérbort termelő régióban az ősz eleji esőzések és a hajnali ködök hatására erős nemes rothadás indul meg. A speciális mikroklímából adódóan az esős időt hosszú, meleg, napos periódus követi, ami elősegíti a bogyók töppedését, cukrosodását, különleges nemes zamatanyagok kialakulását. Ezt a folyamat az aszúsodás. Szüretkor a fürtökről a bogyókat szemenként külön leszedik, alul lyukas kádakba helyezik, ahol az aszúszemek súlyuknál fogva kinyomják magukból az un. Eszenciát, illetve nektárt.

Forrás: Tokaj Kereskedőház Zrt.

Kép: Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa