Jump to content

Itt a fűtési szezon

2013. 10. 05. 00:00

A korai hideg időjárásnak köszönhetően egyre több helyen megkezdődött a fűtési szezon. Érdemes azonban figyelni, hiszen a nem megfelelően karbantartott fűtési rendszernek köszönhetően a fűtési számla könnyen az egekbe szökhet. Elmondjuk mire érdemes figyelni.

A fűtési szezon kezdete előtt érdemes a teljes rendszert leellenőrizni, leellenőriztetni. A kazán, a fűtési rendszer lelke, mindenképp vizsgáltassuk át, hogy megfelelően működik-e. Ha valami nem teljesen jól üzemel a kazánban, attól még a rendszer működhet, de a kazán hatásfoka nem lesz kielégítő. Ráadásul nagyon balesetveszélyes is, ezért mindenképp fordítsunk rá figyelmet, ahogy a radiátorok légtelenítésére is, ami nagyban növeli a rendszer hatékonyságát.

A nem megfelelő szigetelés nagyban képes megdrágítani a fűtési számlákat, ezért ha spórolni szeretnénk, figyeljünk rá. Ha nincs lehetőség egy nagyobb felújításra, akkor pár apró trükkel is sokat lehet javítani a nyílászárók, és a ház szigetelésén. Érdemes lehet huzatfogó párnát használni, valamint szilikon szigetelőcsíkkal és hőszigetelő fóliával a kritikusabb helyeket lefedni.

További megtakarítást jelenthet, ha a falakra és a padlóra valamilyenvédőréteget teszünk. A radiátor mögé helyezett hőtükörfóliával csökkenthető a lakásból kiáramló hő mennyisége. Hasonló szolgálatot tehetnek a falvédők, illetve a szőnyegek. Az ablak elé feltett vastag függöny is segít a házban tartani a meleget, azonban arra figyelni kell, hogy ne lógjon a radiátorra, ha az a nyílászáró alatt van. Ezekkel az apró trükkökkel sokat spórolhatunk a téli hidegben.