Jump to content

Ön mit kezd a használt sütőolajjal?

2013. 08. 14. 00:00

A Mol kampányt indított annak tudatosítására, hogy a használt sütőolajtól egyszerűen és környezetbarát módon is meg lehet válni.

Az olajipari társaság közleményében ismerteti: az eladási adatok szerint Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A sütést követően óriási mennyiségben visszamaradt sütőolaj megsemmisítése azonban már korántsem megoldott, csupán az üzemi konyháktól és éttermektől szállítják el a veszélyes hulladéknak számító olajat. Az emberek döntő része nem jár el ilyen gondossággal, a háztartásokban felgyülemlett használt sütőolaj elsősorban a lefolyókban és a szemétben landol.

A Mol kijelölt kútjain le lehet adni a használt olajat, amelyet a Biofilter Kft. gyűjt össze és juttat el a tisztítást követően a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot és biogázt gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle - írja közleményében a társaság.

A Mol ennek elősegítésére szervezte meg augusztus 12. és szeptember 1. között futó gyűjtési akcióját is, amellyel arra ösztönzi a lakosságot, hogy az otthonokban felhasznált olajtól biztonságos és környezetkímélő módon szabaduljanak meg. A veszélyes hulladék leadásával a résztvevők a megyeszékhelyüknek nagyszabású utcabált, maguknak pedig házibulit nyerhetnek. A Mol 2011 májusában indította útjára először a használt sütőolaj leadására ösztönző programját, amelynek sikerességét mutatja, hogy azóta 175 tonna sütőolaj gyűlt össze a gyűjtésben részt vevő benzinkutakon. Időközben a kezdeményezés európai szinten is ismertté vált, Szlovákiában valamint Romániában is indult hasonló program. A kampányért a Mol 2011-ben elnyerte az European Excellence Awardot.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos