Jump to content

Az idén is lesz TeSzedd! hulladékgyűjtés

2013. 08. 14. 00:00

Az idén ismét megrendezik a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akciót szeptember 14-én, az akcióval a szervezők az önkéntes tevékenység és a környezettudatos viselkedés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet - mondta Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára az esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján, Budapesten

A mostani önkéntes szemétösszegyűjtés csak a háztartási hulladékra terjed ki, például a veszélyes anyagokra, vagy az építési törmelékre nem. A szervezők szeretnék, ha Magyarország 3200 települése közül minél több csatlakozna a kezdeményezéshez. Tavaly 700 településen mintegy 150 ezer önkéntes gyűjtötte a szemetet - mondta az államtitkár.

Az akció a szervezésben és a lebonyolításban Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) mellett együttműködő partner a Belügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője arról beszélt, hogy Magyarországon évente mintegy 3 millió tonna lakossági szilárdhulladék keletkezik. Ebből a mennyiségből tavaly a TeSzedd! akció során mintegy 3000 tonnát gyűjtöttek össze. Hozzátette: van olyan becslés, miszerint Magyarország területén akár 100 millió tonna illegálisan szétszórt hulladék is lehet.

Úgy vélte: nagy szükség van a tudatformálásra hulladékügyben. Erre példaként hozta, hogy az OHÜ tavalyi - országos reprezentatív - közvélemény-kutatásában a válaszadók 70 százaléka mondta, hogy rendszeresen részt vesz a szelektív hulladékgyűjtésben. Miközben a tények azt mutatják, hogy a magyar lakosság 15-20 százaléka gyűjti ténylegesen szelektíven a szemetet.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos