Jump to content

A vízzel is spórolhatunk

2013. 04. 15. 00:00

A víziközművek a Tudatos Vízfelhasználó kampány keretében kívánják bemutatni, hogy mennyit lehet spórolni azzal, ha a háztartások tudatosan elégítik ki vízigényüket. Ez ráadásul nemcsak a pénztárcának, hanem a környezetnek is nagyon jó.

A kampány tájékoztatása szerintegy átlagos háztartás például akár egy teljes havi fizetés értékét is megtakaríthatja évente akkor, ha a család a kádfürdő helyett következetesen a zuhanyzást választja - tájékoztat a Nők Lapja Café. A magyarok többsége ugyanakkor ma még leginkább a fürdést választja, ehhez pedig alkalmanként 150-250 liter vízre van szükség - a zuhanyzással alkalmanként akár 70 litert is megtakaríthatunk.

50-100 évvel korábban egyébként még korántsem számított mindennaposnak a nagy vízigényű fürdőzés lehetősége: a fürdőszoba csak a 19. század végén jelent meg a háztartásokban, de 1960-ban is csak a háztartások 17,5 százaléka volt ilyen helyiséggel felszerelve. Az öt nagy regionális víztársaság által támogatott kampány egyébként a vízfogyasztás környezeti hatásaira is emlékeztet:„Az ivóvízbázisunk védelmének fontossága, a felszín alatti és feletti vízkészletünk megóvása sajnos csak az aszályok, árvizek idején kerül előtérbe, de ahogy megszűnik a baj, a figyelem is apad” - írják közleményükben.

Forrás: NL Café

Fotó: axeldeviaje/Flickr