Jump to content

Javuló anyagi helyzetre számítunk és nem aggódunk a munkanélküliség miatt

2017. 09. 27. 09:26


A magyarok 35 százaléka számít javulásra a saját költségvetése terén a következő egy év során a Provident Pénzügyi Zrt. nemzetközi kutatása szerint, amelyet a hitelközvetítő anyavállalatával, az International Personal Finance (IPF) nevű céggel és a GfK kutató közreműködésével végzett el.

Tavaly ez a szám még csak 30 százalék körül volt, vagyis a magyarok optimistábbak lettek a saját anyagi helyzetüket illetően.

A négy európai országban, ahol a kutatást elvégezték, így Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában összességében a megkérdezettek 45 százaléka tekintett pozitívan a jövőre a saját háztartásának anyagi helyzetét illetően.

Magyarországon 1155 embert kérdeztek meg, míg a négy európai országban összesen - a magyarokkal együtt -  3281-et, a felmérés az idén június-júliusban zajlott. Európában kívül még egy országban végezték el a kutatást, Mexikóban, ahol az IPF szintén rendelkezik leányvállalattal.

A magyar válaszadók harmada számolt be arról, hogy  háztartása anyagi helyzete javult az elmúlt egy évben, miközben a négy európai ország válaszadóinak átlagosan 39 százaléka állította ugyanezt.  
   
A kutatás során azt is vizsgálták, hogy a lakosság hogyan vélekedik a saját országa gazdasági kilátásairól. A magyar válaszadók határozottan pozitívabban látják az ország jövőjét, mint egy vagy két évvel ezelőtt. Az idei felmérés alapján a megkérdezettek 20 százaléka szerint javulni fog Magyarország gazdasági helyzete, míg  2015-ben csak 15 százalékuk számított erre. A négy európai országban összességében a megkérdezettek 28 százaléka vár pozitív változást a saját országa gazdasági helyzetében, ami szintén javuló tendenciát jelent.

A saját ország gazdasági kilátása és a saját háztartás  jövőbeni anyagi helyzetét illetően is a románok voltak a legbizakodóbbak, utóbbi téren például a románok 66 százaléka számít pozitív változásra.

A vizsgált országok közül legkevésbé Magyarországon aggódnak állásuk esetleges elvesztése miatt, a megkérdezettek 6 százaléka tart a munkanélküliségtől, míg a négy európai ország átlagos adata 8 százalék.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; fotó: pixabay.com)