Jump to content

Szakmák, amelyeket érdemes kitanulni

2017. 02. 14. 11:07



Tóth Réka a Perfekt Zft. szakértője szerint még mindig sok a betöltetlen állás a pénzügy, kereskedelem, építő- és élelmiszeripar, valamint az oktatás, egészségügy és informatika területén. Ezeken a területeken számos olyan nyitott pozíció van, amely megpályázható OKJ-s képesítéssel.

Az összegzés szerint ma a legkeresettebb szakmacsoportok:

  1. Gazdasági szakmacsoport (pl. mérlegképes könyvelő)
  2. Kereskedelmi szakmacsoport (pl.: logisztikus)
  3. Informatikai szakmacsoport (pl.: webfejlesztő)
  4. Gépészeti szakmacsoport (pl.: targoncavezető)
  5. Oktatási szakmacsoport (pl.: sportedző)

A szakértő szerint nagyon keresett és évek óta vezeti az ipari képzések népszerűségi listáját a targoncavezetői OKJ-s képzés, de könnyen találni munkát egyéb gépkezelői végzettségekkel is, mint például az emelőgépkezelő vagy földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő képesítés.

Szintén munkaerőhiánnyal küszködik a szállítmányozás, oktatás és élelmiszeripar, így valószínűleg az sem fog mellé, aki logisztikai és szállítmányozási ügyintézőnek, óvodai dajkának vagy például péknek tanul.

Hasonlóan könnyű az elhelyezkedés, ha valakinek gazdasági végzettsége van. Sokan tanulnak mérlegképes könyvelő, pénzügyi-számviteli ügyintéző, társadalombiztosítási vagy bérügyintéző, banki, befektetési termékértékesítő vagy biztosításközvetítő szakmákat, a piac pillanatok alatt felszívja a frissen végzett szakembereket, akiknek a munkáját sok esetben átlagon felüli fizetéssel honorálják.

A munkaerőhiánnyal küzdő területen a bérek is emelkedtek, mindenhol szívesen alkalmazzák a jólképzett szakembereket, és ezt igyekeznek a fizetéssel és a különböző béren kívüli juttatásokkal is elismerni. Érdemes tehát fontolóra venni egy szakirányú OKJ-s képzés elvégzését. A jó elhelyezkedési esélyek mellett nagy előnye ezeknek a képzéseknek, hogy rugalmas időbeosztásban, akár már néhány hónap alatt jól hasznosítható, gyakorlatias tudásra lehet szert tenni.

(Forrás: penzugyguru.hu; hvg.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)