Jump to content

A szerelemnek bizony ára van

2013. 11. 24. 00:00

Nem kétséges, hogy napjainkban érdemes tudatosan vezetnünk pénzügyeinket és kiadásainkat, hiszen így szükség esetén könnyebben eldönthetjük, hol húzzuk meg a nadrágszíjat. Persze nehéz minden döntésünk mögé egzakt költséget rendelni, de sokan megpróbálják. Az utóbbi pár évben az is kiderült, mekkora az átlagos költsége tanítatásunknak vagy akár a gyerekvállalásnak, de a szerelemhez eddig még nem nyúlt senki. Egészen eddig, hiszen a számok kedvelőinek most a Ratesupermarket.ca a szerelem árát is kiszámolta. A kanadai honlap szerzői egy átlagos párkapcsolat költségeit összesítették az első randitól a házasságig. A végösszeg még a kanadai árszínvonalon is szédítő: 43842 kanadai dollár, azaz közel 9,5 millió forint.

A kanadai oldal alapos számolást végzett: a megismerkedés pillatanától kezdve, a kezdeti randizgatás és a komolyabb párkapcsolat költségeit is igyekeztek összegyűjteni. A szerzők egy átlagos kávézós randi költségeitől indultak, majd az éttermi vacsorák, színházi és mozibelépők árait is átlagolták, de a hétvégi kirándulások, ruhatárfrissítés és a bocsánatkérő virágcsokrok is a számla részét képezik. Gondoltak mindenre, ami egy tipikus középosztálybeli párkapcsolatban költséget jelenthet, a listát végigböngészve könnyen meg is lepődhetünk a felmerülő költségeken. Ezt pedig megtoldották az eljegyzés, a házasság és a mézes hetek költségeivel, ami természetesen igencsak megdobta a végső összeget.

Viszont még mielőtt bárki is megijedne ettől a több milliós tételtől, fontos megjegyezni, hogy ezek a költségek megoszlanak a két résztvevő között, emellett Kanadában természetesen jóval drágább az élet. Az összegyűjtött tételek fontossága is kérdéses, szinte biztos, hogy a magyar párkapcsolatok egy jó részében nem merül fel a Costa Rica-i nyaralás, jellemzőbb inkább a balatoni romantikus hétvége.

Természetesen nem érdemes sajnálni szeretteinktől az anyagi ráfordítást, de kérdéses mennyire érdemes konkrét számokban gondolkozni párkapcsolatainkról. Ha a pénz meghatározó része a szerelemnek, az semmiképpen sem egy jó jel egy párkapcsolatban. Továbbá az sem lenne kívánatos, ha a fiatalok a takarékosság érdekében csak rövid távú kapcsolatokat terveznének a jövőre, higykék el, nem biztos hog olcsóbb.

A költségek mellé tehát érdemes lenne a hasznokat is felsorakoztatni, hiszen a kiegyensúlyozott , boldog fiatalok nagyobb teljesítményre és sikeresebb karrierre hivatottak, ehhez pedig elengedhetetlen egy párkapcsolat. És emelett praktikus hasznokat is rejtenek a párkapcsolatok: az együttlakás gyakran sokkal olcsóbb, mint a legénylakás háztartása, és azt az időt, melyet szeretteinkkel töltünk el, gyakran drágább elfoglaltságokkal helyettesítjük egyedül.

Persze ha hosszútávú kapcsolatban gondolkozunk, akkor sem érdemes garasoskodni: ahogyan azt az Eltecon blog szerzője élelmesen megemlíti, a válás költségei ennél jóval magasabbra is rúghatnak. A párkapcsolati problémáknak tehát még a közgazdasági megfontolások miatt sem szabad, hogy a pénz legyen a forrása. A boldogságnak ára van, nyugodtan áldozzunk rá.

Fotó: Free Digital Photos
Forrás: Eltecon blog