Jump to content

Megéri-e takarékoskodni?

2013. 09. 22. 00:00

Manapság világszerte egyre több ember teszi fel a kérdést, hogy megéri-e megtakarítani akkor, amikor az infláció miatt jó eséllyel nem érhetünk el a készpénz félretételével valódi hozamot. A kérdés viszont nem ilyen egyszerű - Chris Dillow szerint például a megtakarítás első számú célja nem is a hozam realizálása.

Azzal, hogy jelenbeli megtakarításainkat jövőbeli kifizetésekre váltjuk át, későbbi anyagi helyzetünket alapozzuk meg. Amennyiben ez költséges - például a magas infláció miatt -, akkor sem választhatjuk jövőnk felélését - érvel Dillow. A közgazdász ezt a kínai exporthoz hasonlítja - a távol-keleti ország sem hagyja abba az áruk kivitelét csak azért, mert nőnek a szállítási költségek.

A megtakarítás racionalitása alapvetően két tényezőből származik: egyrészt ez szükséges a jövőben tervezett, munka nélkül töltött évek fedezése vagy egy későbbi befektetés megvalósításához. Másrészt a jövő bizonytalan, emiatt pedig fel kell készülnünk az esetleges negatív eshetőségekre is. Ilyen például az, hogy bármelyik pillanatban elveszíthetjük állásunkat és egészségi állapotunkban is bekövetkezhetnek változások. Akárhogy is, anyagi helyzetünk stabilitása csak a legritkább esetben garantált.

Sokan azért nem takarítanak meg, mert fizetésük és kiadásaik ezt nem teszik lehetővé. Az ő helyzetük sajnos igencsak korlátozott. Számos ember azonban megengedhetné magának, mégis inkább a jelenben éli fel jövedelmeit. Hogyan hidaljuk át e problémákat? Néha például túlságosan felülértékelünk egy ma megvásárolható fogyasztási cikket, amelyet később már jóval kevesebbre fogunk értékelni. Érdemes visszafogni magunkat és gondolni a jövőbeli élvezetekre/szükségletekre is!

Talán nehéz és költséges ma megtakarítani, mégis megéri!

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos