Jump to content

Hogyan válasszunk jó sonkát?

2017. 04. 03. 08:42

Számos eljárással és alapanyagból készülhetnek az ünnepi asztalra kerülő, sonka néven futó finomságok. Sertéskarajból, -combból, tarjából, lapockából vagy csülökből is készülhet, manapság a pulykaváltozat is igen kelendő. Lehet csontos, vagy éppen csont nélküli, illetve bőrős, vagy anélküli. Az árakban is óriási különbségek vannak ennek függvényében.

Ahhoz, hogy jól válasszunk sonkát, tudnunk kell, milyen eljárással készült. A Hússzövetség szerint ezek a legismertebb sokatípusok:

Parasztsonka: csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva (azaz sóval vagy nátrium-nitráttal bedörzsölik), majd hat fokon hetekig érlelik és hideg füsttel napokon keresztül füstölik. 6 hónapig tartható el. Kilója 2000 forintról indul, de lehet 5500 forint per kilóért is kapni, ami egy 8-9 kilogrammos sonkadarabnál elég húzós árat jelent.

Hagyományosan érlelt nyers sonka: bőrös vagy anélküli, felsál, dió, lapocka, tarja vagy karaj szárazon pácolva, hetekig érlelve és órákig füstölve. Egy hónapig tartható el. Kilója 1700 forint körülről indul.

Gyorspácolt nyers sonka: Konyhasót és nitritet tartalmazó páclét fecskendeznek a húsba, több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon keresztül füstölik. Egy hónap a szavatossági ideje. 1000 forint per kilótól már beszerezhető.

Gyorspácolt főtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclevet fecskendeznek a húsba, ezt egy-két napig érlelik, több órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják, és 72 fokon főzik. Egy hónapig áll el. 800-900 forint per kilótól már lehet kapni.

Jó tanácsok a választáshoz:

  • nyomkodjuk meg a csomagoláson keresztül. Jó minőségű sonkának nem szabad levet engednie. Általában a tovább érlelt, nem gyorspácolt sonkák keményebbek és szárazabbak, mint az olcsóbb, gyorsított eljárással készült társaik.
  • Olyan gyártótól vásároljunk, amit ismerünk, és még nem csalódtunk a termékeiben.
  • Ne vásároljunk olyan terméket, aminek a címkéjén nem szerepel a gyártó neve, a származási hely, telephely.
  • Tartsuk szem előtt, hogy a gyorsérlelt/pácolt sonkáknak biztos, hogy olcsóbbnak kell lenniük, mint a hetekig érlelt sonkának, vagy parasztsonkának.
  • Gondosan ellenőrizzük a szavatossági időt, nézzük meg, nincsen-e átütve, módosítva.
  • alaposan böngésszük át az összetevők listáját, mekkora a hústartalom, milyen húsból készült, hogyan érték el például a füstölt ízt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékozatása szerint a hagyományos módon pácolt és hidegen füstölt termékekben csak nátrium-nitrát (E 251) vagy nátrium-nitrit (E 250) lehet. Jó tudni továbbá, hogy a sonkák esetén előírás van a sótartalomra (max. 7 százalék) és a szalonna vastagságára (2 centiméter). A füstölt-főtt áruféleségeknél, azaz a gyorspácolt, olcsóbb verzióknál pedig korlátozva van a páclé bevitele is (maximum 25 százalék).

(Forrás: penzugyguru.hu; nébih; penzcentrum.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)