Jump to content

A gluténérzékenység után is jár adókedvezmény

2017. 03. 28. 12:44

Becsült adatok szerint hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érintheti a coeilakia, vagyis a gluténérzékenység. Akár felnőtt korban is kialakulhat ez az autoimmun betegség. A gluténérzékenység nem gyógyítható, egy életen át tartó diétával kerülhetők el a tünetek.

A gluténérzékenység kiváltója a gabonasikér, azaz a glutén, ami az élelmiszeripar egyik legkedveltebb adalékanyaga. Éppen emiatt az erre érzékeny betegeknek számos élelmiszerről le kell mondaniuk. Ma már egyre több gyártó ismeri fel az igényt a gluténmentes termékekre, emiatt az élelmiszerüzletek polcain és szélesedik ezeknek a termékeknek a palettája, azonban a hagyományos termékeknél drágábbak ezek az élelmiszerek.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy betegségük miatt adókedvezmény illeti meg őket. Ez nem segély vagy támogatás, hanem az adó mértéke csökkenthető ezzel a kedvezménnyel, így csak az veheti igénybe, akinek van adóköteles jövedelme.

A coeliakia esetén is jár a mindenkori minimálbér öt százalékának megfelelő adójóváírás. Ez 2017-ben összesen mintegy nettó 76 500 forintot jelent, vagyis havonta 6375 forinttal nőhet annak a fizetése, aki szakorvos/háziorvos által igazoltan is gluténérzékenységben szenved.

Ha valaki évek óta szenved olyan betegségben, ami feljogosítja az adókedvezményre, akkor a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével.

Mik a gluténérzékenység legjellemzőbb tünetei?

  • krónikus és/vagy görcsös hasmenés, has felpuffadása, hasfájás
  • hányinger, hányás
  • emésztetlen tömeges, zsírfényű széklet
  • tejcukor emésztési zavar (másodlagos laktáz hiány – laktózérzékenység),
  • fogzománc hibák, a fogak korai romlása, elsősorban a maradandó metszőfogakon, vízszintesen, szimmetrikusan
  • látható zománc hiba, zománc elszíneződés: részben hiánytünet, részben valószínűleg a fogakon zajló autoimmun reakció következménye
  • visszatérő hólyagok, aphthák rendszeres megjelenése a szájban
  • ezeken kívül ritkábban, de előfordulnak egyéb tünetek is, pl.: hosszan tartó fáradékonyság, migrénes fejfájás, hajhullás, soványság – hízás képtelenséggel, menstruációs problémák
(Forrás: penzugyguru.hu; penzcentrum.hu; glutenerzekeny.hu; képek: FreeDigitalPhotos.net)