Jump to content

Ne lepődjön meg, ha ma vásárlás után pénzügyi tájékoztatást is kap

2017. 03. 17. 12:45


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. március 17-én az Auchan Magyarország Kft. által szervezett Fogyasztóvédelmi Nap keretében összesen tíz nagyáruházban tájékoztatja a vásárlókat, fogyasztókat a helyszínen a pénzügyi tudatosság és a felelős hitelfelvételről fontosságáról.

A jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának munkatársai a  mai napon az Auchan budaörsi, csömöri, dunakeszi, óbudai, solymári, soroksári és szigetszentmiklósi áruházaiban várják az érdeklődőket. Az MNB támogatásával működő Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szakemberei Debrecenben, Szegeden és Szolnokon adnak tájékoztatást a pénzügyi tudatosságról és a gyorskölcsönök jellemzőiről.

A vásárlók megismerhetik a PFK munkáját és elérhetőségeit, kérdéseikkel pedig akár ott helyben, személyesen fordulhatnak az MNB és az együttműködő partnerek szakértőihez. A helyszínen elérhető Pénzügyi Navigátor kiadványok hasznos információkkal szolgálnak a tudatos költségvetés-tervezéshez, segítenek kiszámíthatóvá tenni a kiadásokat – ezáltal elkerülni a későbbi fizetési nehézségeket –, a kimondottan e célra készített Pénzügyi Navigátor Extra füzet pedig a gyorskölcsönök jellemzőire és kockázataira hívja fel a figyelmet.

A pénzügyi tudatosság a háztartás várható kiadásainak, illetve rendelkezésre álló bevételeinek számba vételével kezdődik. Az elsődleges cél, hogy a fogyasztó  kiszámíthatóvá tegye pénzügyeit, átgondolja azt, hogy milyen kifizetésekre és bevételekre számíthat a jövőben.

A rövid, közép és hosszú távú célokat átgondolva, tudatos tervezéssel felkészültebben lehet szembenézni a nem várt kiadásokkal is, rendszeres megtakarítással pedig akár egy hitelfelvétel is megelőzhető. Amennyiben a hitelfelvétel mégis elkerülhetetlen, a legelőnyösebb hiteltípus kiválasztása érdekében célszerű a szerződéskötést megelőzően részletesen tájékozódni. Ebben segít az MNB Hitel- és lízingtermék-választó alkalmazása.

(Forrás: penzugyguru.hu; mnb.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)