Jump to content

Tippek a nyugdíjas évekre: hogyan készülj fel?

2014. 01. 15. 00:00

Nehéz, sőt, szinte lehetetlen előre megjósolni, hogy hogyan alakulnak a nyugdíjak Magyarországon 10, 20 vagy 30 év múlva. Éppen ezért fontos, hogy az időskori anyagi biztonságot biztosítsuk a magunk számára. Az önkéntes nyugdíjpénztár korosztályra szabottan segíthetnek ebben.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás egyik legfőbb előnye a rugalmasság, amelyre azért is van nagy szükség, mert ha ilyen számlát nyitunk, legalább tíz évre kell előre számolnunk. Éppen ezért jó az, ha lehetőségünk van változtatni a megtakarításunk feltételein, ha szükség van rá.

Az önkéntes pénztár esetében magunk határozhatjuk meg, hogy havonta mekkora összeget tudunk erre a célra félretenni, és ezt viszonylag rövid időközönként akár meg is változtathatjuk. Ráadásul, ha valami olyan esemény történik, amire a tervezettnél több pénzt kell kiadnunk, akkor akár egyszer-egyszer, a pénztárral való egyeztetést követően az is beleférhet, hogy az adott hónapban nem teszünk pénzt az önkéntes nyugdíjszámlánkra.

Ugyancsak a rugalmasságot mutatja, hogy az elhelyezett pénzt az általunk meghatározott eszközökbe fekteti a pénztár, amit hozamelvárásunk és kockázattűrésünknek megfelelően választhatunk ki.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében többféle portfólió közül választhatjuk ki a hozzánk és az igényeinkhez leginkább illő ajánlatot. A fiatalabbak, akiknek még nagyon távol van a nyugdíjba vonulásuk időpontja, bátran fektethetik a pénzüket kockázatosabb értékpapírokba is. A legtöbb kockázatos befektetés ugyanis legfeljebb 3-4 éven belül megtérül, jóval hamarabb, mint ahogy elérnék a nyugdíjkorhatárt. Ilyen portfóliót pedig minden önkéntes nyugdíjpénztár kínál – főként 20-as, 30-as korosztály számára.

A 40 éves kor környékén viszont érdemes már egy kicsit visszakapcsolni, és a kevésbé kockázatos befektetésekre váltani. Ilyenkor már nem érdemes az eddig összegyűjtött pénzt kockáztatni. Néhány évvel a nyugdíjba vonulás előtt pedig már a legbiztonságosabb, vagyis a részvényeket nélkülöző portfóliót javasolt választani.

Ha esetleg a választott portfólió nem úgy teljesít, ahogy azt vártuk, időről időre lehetőségünk nyílik arra, hogy válthassunk a kockázatos és a kevésbé kockázatos eszközök között. De attól sem kell tartanunk, hogy a következő 10-20 évre lekötelezzük magunkat egy-egy pénzintézetnél, hiszen negyedévente lehetőségünk van váltani a pénztárak között is.

Mindezen felül számos adókedvezmény jár az önkéntes nyugdíjpénztári számla mellé. Egyrészt a befizetett jövedelemadó 20 százaléka, de legfeljebb százezer forint évente jóváírható önkéntes nyugdíj megtakarításként. Ha pedig már 10 éve pénztártagok vagyunk, akkor a keletkezett hozamot háromévente kamatadó mentesen vehetjük föl. Amennyiben már az öregségi nyugdíjkorhatárt is elértük, akkor viszont a befizetett tőke kifizetése is adómentesen történik.


Fotó: FreeDigitalPhotos