Jump to content

A munkáltató fizeti a hiteled: ez is lehetséges!

2014. 01. 02. 00:00

Új béren kívüli juttatás jelenik meg idén: ezentúl a törlesztőrészleteket is fizetheti adómentes juttatásként a munkáltató a dolgozójának. Az új lehetőség az egyik legvonzóbb cafeteria-típussá válhat a hitellel rendelkezők körében.

Arra évek óta van lehetőség, hogy a munkáltató adómentesen lakáscélú támogatást adjon alkalmazottainak, ha a munkavállalók lakás vásárlására, építésre és korszerűsítésre használták fel azt. 2014-től azonban már a meglévő lakások hiteleinek törlesztésére is járhat támogatás.

Mostantól adómentesen kaphatunk támogatást a munkáltatónktól lakáscélú hitelünkhöz. Ezzel az új cafetria-típussal a lakás értékének 30 százalékáig vehetünk igénybe támogatást a lakáscélú jelzáloghitelek visszafizetésében. A támogatás azonban csak bizonyos feltételek mellett adható: csak akkor jár a támogatás, ha megfelelő méretű lakásban lakunk.

Egy házaspár például csak abban az esetben kaphat adómentes támogatást munkáltatójától a hiteltörlesztésre, ha legfeljebb egy szobás lakásban laknak, és a lakás Budapesten és a megyei jogú városokban nem haladja meg a 10,5 millió, máshol a 9,5 millió forintot. Egy gyermek esetében a lakás legfeljebb másfél szobás lakást, az ára pedig Budapesten és megyei jogú városokban 12,5, máshol 11,5 millió forintot nem szabad meghaladnia. Két gyermek esetében ez maximum két szobás lakást, és legfeljebb 15, illetve 14 millió forint értéket jelenthet. Három gyermek esetében pedig 2,5 szobás lehet a lakás, amelyre a hitelt felvették. Budapest és a megyei jogú városokban 17,5 forint, más helységekben 16,5 millió forint értékű lakásokra felvett hitelek esetében igényelhető a támogatás.

A lakáscélú hiteltörlesztő támogatás nem haladhatja meg az ingatlan vásárlási értékének 30 százalékát, és az 5 év alatt kifizetett összeg nem lehet nagyobb, mint 5 millió forint, akármilyen forrásból is jön. A támogatást többen is kérhetik azok közül, akik a lakáshitel kedvezményezettjei, a hitel kezesei azonban nem. Ha két adóstársnak két különböző munkáltató ad támogatást egy lakáshitelre, akkor is összevontan kell értelmezni a 30 százalékos és 5 millió forintos felső határt.

A támogatáshoz szükség van az alkalmazott lakáscélú hitelszerződésére, és igazolnia kell azt, hogy a folyósított összeget valóban ennek a hitelnek a törlesztésére használta fel.


Fotó: FreeDigitalPhotos