Jump to content

Mihez kezdj a szakadt pénzzel?

2013. 07. 05. 00:00

Véletlenül elszakadt a papírpénz a pénztárcádban vagy a zsebedben? Tudod, mit kell tenni ilyenkor? Segítünk!

Bármennyire strapabíró anyagból is készülnek ma már a bankjegyek, még így is 4-5 év az átlagos élettartamuk. Ha elöregszenek, le kell cserélni őket. Igen ám, de hogyan kell ezt csinálni? Ha szakadt, megrongálódott pénzed van, leadhatod azt a Magyar Nemzeti Banknak, bármelyik hitelintézetben és postahivatalban. Ezen intézmények ugyanis kötelesek beváltani vagy bevonni a szakadt, megrongálódott pénzt.

Fontos tudni, hogy a nehezen felismerhető vagy sérült bankjegyet a pénzintézeteken, a postahivatalokon és az MNB-n kívül máshol nem kötelesek elfogadni. Sőt, a bankok sem kötelesek minden esetben kicserélni a megrongálódott pénzt: nem kötelesek átváltani azt a bankjegyet vagy érmét, amelynek valódisága vagy értéke nem állapítható meg egyértelműen, és azokat, amelyeket szándékosan rongálták meg.

Azt, hogy milyen sérülés miatt számít egy bankjegy forgalomképtelennek, a Magyar Nemzeti Bank jogszabálya határozza meg. Ebben az előírásban felsorolnak minden olyan szabályt, amely a pénz valódiságát és a forgalomképességét érinti. Az MNB rendeletében részletesen leírja azokat a szempontokat, amelyek alapján egy bankjegy vagy pénzérme forgalomképesnek vagy forgalomképtelennek minősül.

Lássuk, milyen sérülések keletkezhetnek a bankjegyeken! Hiányos bankjegynek minősül az a lyukas bankjegy, amelynek felületén legalább egy látható (10 négyzetmilliméternél nagyobb területű) lyuk található, valamint az a csonka bankjegy, amely esetében a hiányzó rész meghaladja a 3 mm-t. Sérült bankjegyről beszélünk, ha a bankjegy állapota fizikai vagy vegyi hatásra, illetve bármilyen egyéb más módon megváltozott, például vegyszerrel, biológiailag szennyezett lett.

Hiányos vagy sérült bankjegyet akkor váltanak be, ha a bankjegynek minimum fele megvan. Azokat a bankjegyeket, amelyeknek kevesebb mint 50 százaléka van meg, azt az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból. Ezeket a bankjegyeket 30 napig őrzik, utána pedig megsemmisítik. 30 napon belül viszont benyújthatjuk a bankjegy másik felét is, ha ezek összetartoznak, és együtt a bankjegy 50 százalékánál nagyobb felületét kiteszik, akkor az MNB már kifizeti a bankjegy értékét.

Akkor sincs tehát veszve semmi, ha a boltban megrongálódott pénzt kapunk vissza, és ezt csak később vesszük észre. Ha ugyanis elsőre nem szúrjuk ki a sérülést, az azt is jelenti, hogy a bankjegy állapota alapján a fentebb említett helyeken hibátlan papír- vagy fémpénzt kaphatunk helyette, így az értéke nem vész el.


Fotó: FreeDigitalPhotos