Jump to content

Az olcsó rezsi a népszerű

2012. 11. 28. 00:00

A lakásvásárlók számára egyre inkább szempont a lakás rezsije, és miután ennek legnagyobb tétele a fűtés, így meghatározó elem a vásárlásnál a fűtésszámla - közölte az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő felmérése alapján az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Megjegyzik: ugyanakkor továbbra van egy vásárlói réteg, amely csakis a megfizethető négyzetméterár alapján dönt. A korszerű fűtési rendszer, amely csökkenti a fűtési számlát, akár 15-20 százalékkal is megemelheti egy lakás négyzetméterenkénti árát - áll a közleményben.

A korszerűség azonban mást jelent a különféle lakástípusoknál. A paneles lakásoknál az egyedi szabályozás és a szintén egyedi hőmennyiség mérés a keresett fűtési mód. Ennél is előnyösebb, ha a ház nem távfűtéses, hanem egyedi gázkazánnal felszerelt, és energetikailag felújított. Ez utóbbi nemcsak a fűtés korszerűsítését jelenti, hanem a külső hőszigetelést és az ablakcserét is.

A tégla építésű kisebb társasházaknál a lakásonkénti gázkazános fűtés a keresett. Annak ellenére, hogy a gázkonvektor is egyedileg szabályozható, mégis hátrább szerepelt a felmérésben. Az OTP Ingatlanpont felmérésének válaszadói a konvektoros fűtés sajátos szagát, és a gyakoribb karbantartást hozták fel érvként. A villanyfűtés pedig azért nem keresett, mivel az a legdrágább.

A családi házaknál a fűtés korszerűségénél fontosabb a vevőknek a ház energetikai állapota, vagyis a falak hőszigetelése, és az elvégzett ablakcsere. A piaci kitekintés forrásai az OTP Ingatlanpont idei adatai voltak. A régiós kirendeltségek mérték az ügyfelek érdeklődését, és ennek összegzéséből születtek a következtetések.