Jump to content

VG: Megerősödtek a takarékszövetkezetek

2012. 03. 30. 00:00

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője a Világgazdaságnak nyilatkozva azt mondta: az állami szerepvállalást alkalmazható modellnek tartja a takarékszövetkezeti ernyőbank, a TakarékBank esetén, ugyanakkor kiemelt szempont, hogy a takarékok többségben maradjanak.

Az ügyvezető beszélt a takarékok új terveiről is – a pénzintézetek Varga Antal szerint a végtörlesztéses időszak után „sem ülnek a babérjaikon”, ugyanakkor a következő időszakban látványos marketingkampányokra sem fog sor kerülni. Az egyes tagok között mélyíteni kell az együttműködést, egységesebb arculatra és termékpalettára, illetve átjárhatóbb informatikai rendszerre is szükség lenne – magyarázta az OTSZ vezetője a Világgazdaságnak.

Az integrált takarékszövetkezetek a végtörlesztés nyomán mintegy 77 milliárd forintnyi hitelt folyósítottak és 13 ezer új lakosság ügyfelet szerezte. Az új ügyfelek egy része régi-új, másik részük pedig teljesen új, köztük sok prémium ügyféllel – mondta el Varga Antal, aki szerint az új ügyfélportfólió minősége jobbnak tekinthető az átlagnál. „Ez ránk is fér, hiszen 2 milliárd forintot mi is veszítettünk a végtörlesztésen” – szögezte le a szakember.

Varga Antal fontosnak tartja, hogy a takarékszövetkezetek hogy a végtörlesztési időszakban értékesítési kampányt nem folytattak, tehát végig az ügyfél dönthetett a devizahitel kiváltásáról. Ez többek között azért is fontos, mivel kamatkockázattal a most igen kedvezőnek tűnő forinthiteleknél is számolni kell – magyarázta.