Jump to content

Jelentős károk az állami erdőkben

2012. 03. 30. 00:00

Az állami erdőgazdaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. pénteken az MTI-vel közölte: a magyar erdőgazdaságok állományaiban a közelmúltban 99 tűzeset pusztított, amelyek összesen 1300 hektáron okoztak károkat.

Eddig 58 millió forint feletti mértékű károkról adtak tudósítást, ugyanakkor az anyagi károk jó részét még nem mérték fel. Eddig összesen 640 tűzoltó vett részt az erdőtüzek elhárításában, a károk felmérésében az élő növényzet, az előkészített tűzifa, erdei építmények - azaz vadetetők, kerítések, magaslesek – sora mellett tűzoltóság munkatársainak és eszközeinek költségeit is figyelembe kell venni.

A közlemény célja többek között az újabb tűzesetek megelőzése, ezért az MFB leszögezi: az állami erdőgazdaságok szívesen látják a kirándulókat és erdőlátogatókat. A fenntartó ugyanakkor arra kéri az embereket, hogy jelenlegi szárazságban mellőzzék a tűzgyújtást – különösen széljárta helyeken. A közlemény kiemeli: „egyetlen eldobott cigarettavég is sok millió forintnyi kárt tud okozni, ráadásul az élő természetben okozott kár begyógyítása akár évtizedekig is eltarthat”.

Az általános - azaz országos - tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter március 11-én, vasárnap léptette életbe - az intézkedés átmeneti időre szól -, és még mindig érvényes. A tilalmat azért rendelte el Fazekas Sándor, mert Magyarország erdeiben a csapadékmentes és szeles időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki. Így az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani.