Jump to content

A VM pályázatokkal ösztönözné a vidék fejlődését

2012. 03. 28. 00:00

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Alcsútdobozon, a Völgy Vidék Közösségi helyi termék konferenciáján beszélt arról, hogy a jövőben meg fog nőni a Leader-közösségek szerepe.

Az államtitkár úgy véli: a 2014 és 2020 közötti periódusban nemcsak az agrár- és vidékfejlesztési források, hanem más szerkezeti alapok támogatás-felosztása is „Leader-szerűen” történhet majd meg. A politikus azon vélekedésének is hangot adott, hogy a helyi vidékfejlesztési stratégiák kialakítása eddig is a helyi közösségeken keresztül történt meg. „Ez az önállóságuk továbbra is megmarad” – tette hozzá V. Németh Zsolt.

A szakpolitikus leszögezte: a VM 2010 ót a helyi termelőket igyekszik helyzetbe hozni, amelyet a helyi piacok fellendítésével kívánt megtenni. A minisztérium rendeletet alkotott a kistermelői szabályokról, a falusi vendégasztalokról, kiemelte a közétkeztetést a közbeszerzési törvény hatálya alól, illetve lehetővé tette a pálinkafőzést és eltörölte a bérfőzés jövedéki adóját is.

V. Németh Zsolt az MTI kérdésére beszélt arról is, hogy a kistermelőket a minisztérium nem csupán a jogi környezet átformálásával, hanem különböző pályázatokkal is támogatni kívánja. Ehhez kapcsolódik az a pályázati lehetőség is, amely a falumegújítás keretében segítené a helyi piacok létrehozását. „Szeretnénk, ha a szökőkutas faluszépítések helyett gazdaságfejlesztést ösztönző piacfejlesztések lennének a kistelepüléseken” – magyarázta a politikus.

A szakállamtitkár beszámolt az élelmiszeripari termékek értéknövelését segítő pályázatról is – ennek célja a kisebb tej- és húsfeldolgozó üzemek, mobil vágópontok kialakításának ösztönzése. 2-3 millió forint értékű pályázati támogatások nyerhetőek el a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatnál helyi termék konferenciák szervezésére, filmek, népszerűsítő kiadványok készítésére is – ehhez regisztrálni kell az említett szervezetnél.