Jump to content

A Malév nem tud minden hitelezői igényt kielégíteni

2012. 02. 29. 00:00

A Malév szerdán az MTI-vel közölte: továbbra is tart a légitársaság február 14-án megkezdett felszámolási folyamata. A jelenlegi információk alapján a menedzsment szerint a vállalat nem lesz képes az összes hitelezői igény kielégítésére, hiszen erre a cég vagyona nem biztosít elégséges fedezetet.

A vállalat által publikált tájékoztató anyag leírja: „a vizsgálatok jelenlegi szakaszában az már bizonyos, hogy a cég vagyona, mint azt már korábban is említésre került, várhatóan nem nyújt fedezetet a hitelezői igények teljes körű kielégítésére”. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a közlemény leszögezi: a munkavállalók számára esedékes februári bérkifizetések a Malév alkalmazottja számára rendben és időben meg fognak történni.

Az utasok kárigényeinek rendezése a csődtörvényben meghatározott rend szerint zajlik – állítja a közlemény. A felszámoló intézet folyamatosan végrehajtja az ezzel kapcsolatos igények begyűjtését és nyilvántartásba vételét. A következő lépés a beérkezett hitelezői igények nyilvántartásba vétele, illetve hivatalos értesítések elkészítése a bejelentők számára.

A hitelezők kielégítési sorrendjében a Malév-jeggyel rendelkező magánszemélyek repülőjegy vásárlásból, illetve a légi személyszállítási szerződésből eredő igényei a negyedik helyet foglalják el – ezt a fent említett csődtörvény rögzíti.

A csődtörvény – többek között - a következő szabályokat írja elő: amennyiben a társaság felszámolási vagyona nem fedezi az összes hitelezői igényt, akkor a vagyonból először a felszámolási költséget, majd a zálogjoggal biztosított hitelezői követeléseket, ezt követően pedig a tartásdíj és járadék jellegű követeléseket kell kielégíteni. Az ezután fennmaradó vagyonból – amennyiben ilyen még van – elégítik ki a többi hitelezőt a követeléseik arányában.