Jump to content

Írország megkapja az új hitelrészletet

2012. 02. 28. 00:00

Írország megkapja az EU-IMF hitelcsomag legújabb, 32, millliárd eurós részletét - a 2008-as összeomlás után válságba kerülő ország ezzel már 16,05 milliárd eurónyi hitelt hívott le.

A Nemzetközi Valutaalap kedden Washingtonban bejelentette, hogy átutalták Írország részére a tavalyelőtt jóváhagyott pénzügyi mentőcsomag legújabb, 3,2 milliárd euró értékű részletét. A hitelprogram keretében az IMF ezzel összesen 16,05 milliárd eurót folyósított Írország részére.

A hitelcsomag összesen 67,5 milliárd eurós támogatásban részesülhet az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól, amelyből az IMF összesen 22,6 milliárd euró folyósítását finanszírozza. Írországnak az ingatlanpiaci buborék 2008-as összeomlása miatt volt szüksége a nemzetközi pénzügyi támogatásra. Ekkor a szigetország bankszektorának veszteségeit a dublini kormányzat állta, emiatt pedig az államadósság finanszírozhatatlanná vált.


Az EU és az IMF január közepén zárta le a mentőcsomag feltételeinek teljesítésére vonatkozó negyedéves felülvizsgálatot. A szakemberek ennek összegzésében megállapítják, hogy Írországnak továbbra is olyan kihívásokkal kell számolnia, mint a mérsékelt a hazai kereslet, a magas munkanélküliség, eközben pedig a gazdasági növekedés is lassul a főbb kereskedelmi partnerek tekintetében. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) januárban 0,5 százalékra csökkentette Írország idei gazdaságnövekedésére vonatkozó előrejelzését az addigi 1,1 százalékról.