Jump to content

Fazekas: Összefogás kell a mezőgazdaságban

2012. 02. 24. 00:00

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Körmenden beszélt arról, hogy a magyar mezőgazdaság kettős feladat előtt áll, hiszen párhuzamosan kell visszaszereznie külső és belső piacait. A miniszter szerint erre csak akkor kerülhet sor, ha az agrárium egyes ágazatainak szereplői összefognak.


A politikus a városban a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) kibővített elnökségi ülésén képviseltette magát, valamint a Babati Húsfeldolgozó Kft. üzemét is meglátogatta. Fazekas Sándor egy együttműködési megállapodást is aláírt az említett terméktanáccsal. Ennek lényege a következő: a tárca segíteni fogja az intézményt abban, hogy Európai Unióban is sikeresen működő szakmaközi szervezetekhez hasonlóan működhessen.

Az összefogást Fazekas a húságazatban is szükségesnek látja. Az ágazat szereplőinek fel kell ismernie a közös érdekeket, szükség esetén pedig közös erővel kell piaci fellépést eszközölniük – magyarázta a szakpolitikus, aki szerint a belső piacon a versenytársak olcsó dömping termékekkel jelennek meg, míg a külső piacon mások szerezték meg az általunk korábban birtokolt pozíciókat.

„Éppen ezért minden tőlünk telhetőt el kell követni a versenyképesség javítása, a magyar termékek piacra juttatása érdekében, mert az újabb magyar termékek megjelenése újabb magyar munkahelyeket jelent” – szögezte le a vidékfejlesztési miniszter. A rendezvényen beszélt Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is. A politikus kiemelte, hogy a Darányi Ignác Terv keretében már programok sora készült el. Ezek közül a húságazat számára a legfontosabbnak a 3-3,5 milliós magyar sertésállomány megduplázására vonatkozó célkitűzés számít.