Jump to content

Az S&P az EFSF-et is leminősítette

2012. 01. 17. 00:00

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő hétfőn egy fokozattal lerontotta az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz hitelbesorolását. Az EFSF eddig a lehetséges legjobb, „AAA” besorolással rendelkezett.

A döntés előzményének tekinthető, hogy az S&P pénteken kilenc európai országot minősített le – többek között Franciaország és Ausztria „AAA’ adósbesorolását is megvonták. Ez azt jelenti, hogy immár egyedül Németország rendelkezik „AAA” besorolással az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer nagy garantáló országai közül.

A pénteki leminősítésig az EFSF kedvezményezett tagállamainak 726 milliárd eurós garanciavállalásából 62 százalék olyan országokat érintett, amelyek „AAA” osztályzattal rendelkeztek. Ez azt jelentette, hogy az eszköz saját besorolásának veszélyeztetése nélkül mintegy 450 milliárd euró piaci finanszírozást hajthatott fel a megingott pénzügyi helyzetű valutauniós gazdaságok támogatására

Ez indokolta azt, hogy a 440 milliárd eurónyi névleges kapacitási képességgel rendelkező EFSF „AAA” minősítést kapjon a nagy nemzetközi hitelminősítőktől. Ez a szituáció Franciaország és Ausztria leminősítésével megváltozott, hiszen az „AAA” kategóriájú garanciavállalások aránya a teljes kötelezettségvállalási állományon belül 37 százalékra zuhant – olvasható a Bank of America-Merrill Lynch hétfői londoni elemzésében.