Jump to content

9,2 százalékos növekedés Kínában

2012. 01. 17. 00:00

A kínai országos statisztikai hivatal kedden bejelentette: folyamatosan lassul ugyan a távol-keleti ország gazdasági növekedésének üteme, ám 2011-ben így is 9,2 százalékos GDP-növekedést sikerült produkálni.

A tavalyi év negyedik negyedévében Kína 8,9 százalékos növekedési ütemet mutatott fel, ami valamivel felülmúlja az előzetes elemzői várakozásokat, a legutóbbi két és fél év negyedéves adatai közül viszont a leggyengébbnek számít. 2011 harmadik negyedévében Kína 9,1 százalékos éves sebességet hozott.

A kínai növekedési adatra az ázsiai pénzpiacok enyhe erősödéssel reagáltak. A gazdaság lassulás szakértők szerint annak köszönhető, hogy 2011-ben a központi intézkedéseket hoztak meg a gazdasági túlfűtöttség megakadályozása érdekében. Ezt a helyzetet a Peking hatékonyan tudta kezelni, „puha földet érést” sikerült kivitelezni – állítják a megfigyelők.

Az állami döntések hatékonyan léptek fel az elszabaduló infláció ellen is: : a júliusi 6,5 százalékos csúcsot decemberre 4,1 százalékra sikerült mérsékelni. Kína lassulása valószínűleg 2012-ben sem ér véget – mind a belgazdasági, mind a nemzetközi körülmények erre utalnak. A következő időszakban előreláthatólag sem az Európai Unió, sem az USA nem vesz majd fel annyi kínai exportcikket, mint a korábbiakban. Kínának emellett a Japán felé irányuló export volumenének csökkenésével is számolnia kell.

Ma Csien-tang, a statisztikai hivatal szóvivője kedden kifejtette: „2012, a hazai és a nemzetközi helyzetet figyelembe véve rendkívül bonyolult és kihívásokban bővelkedő év lesz az idei, amire teljes mértékben fel kell készülnünk”. Kína eszerint a nemzetközi válság kapcsán nem számít a főbb fejlett gazdaságok gyors találására.