Jump to content

Orbán a mezőgazdaságra koncentrálna

2012. 01. 16. 00:00

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a Darányi Ignác Terv keretprogramjának bemutatóján leszögezte: hazánk „minden ellenkező híreszteléssel szemben” eredendően mezőgazdasági országnak számít.

A Darányi Ignác Terv, a nemzeti vidékstratégia a miniszterelnök megfogalmazása alapján a megőrzés, a megújítás és a minőség hármas jelszavával jött létre. Orbán Viktor fontosnak tartja a földtörvény mielőbbi módosítását is, valamint olyan szabályok létrehozását szorgalmazza, amelyek célja a birtok- és a tulajdonvédelem.

Az országok biztonsága a jövőben mindinkább az élelmezési és élelmiszer-biztonságtól, az ivóvíz- és energiaellátás biztonságától és a környezetbiztonságtól fog függeni, illetve attól, hogy mindez kinek a kezében van – fejtette ki álláspontját Orbán Viktor, aki szerint a termőföldért és ivóvízért már háború kezdődött.

A rossz hírem az, hogy ez a háború már elkezdődött, csak nem fegyverekkel vívják, hanem más eszközökkel, például leminősítésekkel is, ezért nagyon résen kell lennünk, mert a róka sohasem mondja meg egyenesen, hogy a sajtot szeretné kiénekelni a szánkból” – magyarázta a miniszterelnök, aki szerint ma az agrárágazat és a vidék teljesítményének az egész ország helyzetét tekintve sorsdöntő jelentőséget tulajdonít.

Orbán Viktor úgy véli: „az alapok megvetése után” hazánkban most a konszolidáció, az alapok beüzemelése következik. Az új rendszer egyik nagy nyertesének a kormányfő a vidéket, az agráriumot, a kis- és középgazdaságokat tartja. A rendezvényen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy a Darányi-terv tartalmazza az uniós vidékfejlesztési forrásokból és a nemzeti költségvetésből megvalósuló programokat, a jogi szabályozás korszerűsítését és az intézményi működés újjászervezését is.