Jump to content

MH: Külföldi befektetőkkel egyeztet a kormány

2012. 01. 16. 00:00

Becsey Zsolt külgazdaságért felelős miniszterelnöki megbízott a Magyar Hírlapnak beszélt arról, hogy a kormány jelenleg mintegy harminc potenciális nagyberuházás kapcsán folytat konzultációkat.

A miniszterelnöki megbízottal készült interjú a lap hétfői számában jelent meg. A cikkben szó esik arról is, hogy a szóban forgó beruházások nem mindegyike számít látványosnak, ugyanakkor számos esetben újbóli befektetésről beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy az itt megtelepedett vállalatok jól érzik magukat, ezért tovább szélesítik termelőkapacitásukat – magyarázta a politikus.

Becsey az interjúban elmondta: konkrétumokról egészen addig nem beszélhet, ameddig az érintett cégek és a kormány között meg nem születnek az említett megállapodások. A megbízott annyit elárult, hogy a megállapodások leginkább az autóipart és az elektronikaigép-gyártási ágazatot érintik. Becsey Zsolt ezenfelül jelentős mezőgazdasági-élelmiszer-ipari beruházás előkészületeiről is beszélt.

A politikus úgy véli: az esetleges EU-IMF paktum megszületése pozitív hatásokat generálhat Magyarország külföldi megítélésével kapcsolatban, hiszen szerinte az állam teljes körűen biztosított az állam finanszírozása hazánkba csalogatja a külföldi tőkét.

A megbízott fontos pozitívumként tartja számon, hogy hazánk két éve pozitív külső finanszírozási mérleggel rendelkezik. Az erős fundamentumokat alátámasztandó Becsey Zsolt a magyar áruexport volumenét említette, amely mintegy négyszer nagyobb mint a görög export mértéke. A külföldi befektetők magyarországi jelenlét a politikus szerint lehetőséget nyújt a recesszió elkerülésére.