Jump to content

CEBR: Recesszióban a brit gazdaság

2012. 01. 16. 00:00

Londoni pénzügyi elemzők hétfői helyzetértékelésükben leírták: a brit gazdaság immár recesszióba fordult és jó esély van arra, hogy a teljes 2012-es évet recesszióban töltse.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzőintézet hétfőn közölte legújabb átfogó prognózisát, amely befektetők számára készül. Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház értékeléséből azt állítja, hogy a szigetország gazdasága már 2011 negyedik negyedévében recesszióba csúszott vissza.

A CEBR elemzői ezért már nem állnak ki 0,7 százalékos idei brit gazdasági növekedést prognosztizáló korábbi számításuk mellett – új várakozásaik alapján körülbelül 0,4 százalékos egész éves brit GDP-visszaesésre lehet számítani. Amennyiben az eurózóna eseményei „különösen kedvezőtlen irányt vesznek”, akkor a brit gazdaság csökkenésének mértéke akár z 1,1 százalékot is elérheti – állítják a közgazdászok.

A CEBR az előrejelzéshez egy 22 oldalas részletes elemzést is csatolt, amelyben az elemzők egyértelművé teszik, hogy mit értenek különösen kedvezőtlen európai fejleményeken. Ilyen fejlemény lenne az eurózóna felbomlása, amelynek megvalósulását a CEBR munkatársai „nagyon valószínűnek” tartják.