Jump to content

Nagyot bukhat Európán a JP Morgan

2012. 01. 15. 00:00

Jamie Dimon, a JP Morgan Chase & Co. vezérigazgatója egy olasz lapnak adott szombati interjújában kijelentette: az általa vezetett cég akár ötmilliárd dollárt is bukhat portugál, ír, olasz, görög, illetve spanyol kitettségein.

A fenti – együttesen PIIGS-nek nevezett – országcsoportban az amerikai bankház összesen mintegy 15 milliárd dolláros kitettséggel rendelkezik. Jamie Dimon a Milano Finanzanak elmondta: „Attól tartunk, hogy akár 5 milliárd dollárt is veszíthetünk. (...) Reméljük, hogy nem a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, de még ha így is történik, nem fogom a hajamat tépni”.

A JP Morgan vezetője szerint a globális bankszektor legnagyobb gondját ma Európa jelenti. Dimon ugyanakkor mind az Európai Uniót, mind az eurót stabilnak tartja, amelyen az sem változtat, hogy jelenleg a tagállamoknak közös szociális politikákat és felelős pénzügypolitikát kell kidolgozniuk.

Jamie Dimon úgy véli, hogy az Európai Központi Bank által decemberben bejelentett, jelentős likvidáskihelyezést eredményező tender pozitív hatásokat okoz. „A bankoknak tőkeemelésre és eszközleépítésre lesz szükségük, de legalább van likviditásuk” – magyarázta a vezérigazgató.

A JP Morgan vezérigazgatója szerint a bankház teljesíteni fogja a Fed által márciusban végrehajtandó banki stresszvizsgálatokat. „Reményeink szerint a vizsgálat azt mutatja majd, hogy az amerikai bankok - talán 1-2 kivétellel - jól feltőkésítettek, talán túlságosan is” – fejtette ki a szakember.