Jump to content

Európa: Rosszallás a leminősítések hírére

2012. 01. 14. 00:00

Rosszallással fogadták az érintett EU-országok kormányai azt a hírt, hogy a Standard & Poor’s pénteken leminősítette államadós-besorolásukat. Az S&P összesen kilenc EU-tagállamot minősített le január 13-án.

Az S&P értékelése a portugál pénzügyminisztérium szerint nem felel meg a valóságnak, hiszen figyelmen kívül hagyja az ország pénzügyi helyzetének stabilizálása érdekében tett erőfeszítéseket. Portugália tavalyi költségvetési hiánya a prognózisok szerint 4 százalék lesz, amely számottevően alacsonyabb a tervezett 5,9 százaléknál.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ezzel szemben a döntés jelentőségét igyekezett csökkenteni, hiszen az ország gazdasági helyzetét a „múlt örökségének” tartja, amely a szocialista Zapatero-kabinetnek köszönhető. „Megismételjük, hogy a gazdaságpolitikánk elkötelezett a kiegyensúlyozott költségvetés és a strukturális reformok végrehajtása iránt” – magyarázta a néppárti politikus.

Olaszország miniszterelnöki hivatala a döntés után azt kommunikálta, hogy az csak növelni fogja az ország reformokkal kapcsolatos eltökéltségét. „Ez az értékelés erősíti az olasz kormány eltökéltségét a megkezdett út folytatásában” – olvasható a reakcióban.

Franciaország leminősítésének jelentőségét a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble is marginális jelentőségűnek állította be, ám a lehető legjobb francia adósbesorolás elvesztését a német politikus nem tartja meglepőnek. Schäuble úgy véli: Franciaország mindazonáltal „jó úton halad” az eurózóna pénzügyeinek stabilizálásában – ebben szerinte Németország elkötelezettsége sem megkérdőjelezhető.

Az S&P pénteken olyan euróövezeti országokat minősített le, mint Portugália, Franciaország, Ausztria, Olaszország, Ciprus és Spanyolország, Málta, Szlovákia és Szlovénia. A fenti országok közül jelenleg Portugália rendelkezik Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolással.