Jump to content

Lassult az infláció decemberben

2012. 01. 13. 00:00

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint Magyarország decemberi inflációs adatai megfelelnek a várakozásoknak, ugyanakkor az idei év elején a legtöbben már gyorsuló árszínvonalra számítanak.

A fogyasztói árak átlagos emelkedése 2011-ben 3,9 százalék volt, ám 2011 decemberében az árak 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi áradatokat - derül ki a KSH adatközléséből. A 2011-ben rözített éves inflációs szint egy százalékponttal elmaradt a 2010-es drágulástól. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője arról beszélt, hogy a decemberi adatok összhangban vannak várakozásaikkal, ugyanakkor Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője a várakozásoknál enyhén alacsonyabb decemberi inflációt említett.

Az ING Banknak dolgozó Németh Dávid úgy véli: az élelmiszerára, tartós fogyasztási cikkek és ruházati termékek esetében 2012-ben nem kell erőteljes inflációra számítani. Emelkednek ezzel szemben a dohánytermékek és a szeszes italok árai, amely leginkább a jövedéki adók emelésének tudható be – emlékeztet Suppan Gergely. A legtöbb termék és szolgáltatás ára átlagos vagy átlag alatti mértékben nőtt, erősebben drágult viszont a benzin és az energiaszolgáltatások ára is.

Az elemzők szerint az áfa-emelés hatása nem teljes egészében kerül át a fogyasztói árindexbe, ezért az adóemelések hatásainak kiesésével 2013 második negyedévében elérhetővé válhat a 3 százalékos inflációs cél. Nem kizárt viszont az elemzők szerint az, hogy a pénzügyi stabilitási kockázatok, a gyenge forintárfolyam és a magas kockázati felárak miatt az MNB újabb kamatemelést hajt végre a közeljövőben. Suppan Gergely szerint még januárban 7,5 százalékra emelkedik az alapkamat.