Jump to content

Járai: Fordulat szükséges a gazdaságpolitikában

2012. 01. 13. 00:00

Járai Zsigmond szerint gazdaságpolitikai fordulatra van szükség Magyarországon, az új gazdasági irányításnak pedig 150 százalékban ki kell elégítenie az EU elvárásait.

A pénteki Világgazdaság interjút közölt le Járai Zsigmonddal, a Magyar Nemzeti Bank fb-elnökével, aki a héten mondott le a Költségvetési Tanács elnöki posztjáról. A közgazdász úgy véli, hogy Magyarországnak gazdaságpolitikai fordulatot kell végrehajtania, ami azt jelenti, hogy 150 százalékig meg kell felelni az Európai Unió előírásainak.

Járai szerint ezért meg kell változtatni a magyar adórendszert és a nemrégiben elfogadott jegybanktörvényt is. A fordulat nélkül az egykori jegybankelnök szerint hazánk képtelen kilábalni a nehéz gazdasági szituációból.

Az MNB volt elnöke elmondta: „... a legfontosabb feladat egy gyökeres gazdaságpolitikai fordulat végrehajtása, ami szerintem el is kezdődött”. Ezt szerinte az is jelzi, hogy Magyarország az IMF-hez fordult, illetve a költségvetésben szereplő GDP-arányosan 4-5 százalékos szigorítás is erre utal. „Mára bebizonyosodott, hogy a piacok nem tolerálják tovább az úgynevezett unortodox gazdaságpolitikát” – szögezte le a közgazdász.

Járai Zsigmond egyébként az adórendszer tekintetében a bonyolultságot csökkentő. A gazdaságpolitikai fordulathoz Járai intézményi és személyi változtatásokat is szükségesnek lát – a szakember a gazdaság pénzügyi irányításából kiszorítaná a politikát. Járai Zsigmond nemmel válaszotl arra a kérdésre, hogy elvállalna-e miniszteri tisztséget. „Szívesen segítek a tanácsaimmal, amennyiben kikérik azokat” – tette hozzá a politikus.